Foto: iStock/NL
Vrtlarenje često uključuje male trikove koji obećavaju uštedu vremena, novca i truda. No, jesu li ti trikovi doista korisni ili su samo gubitak vremena? Jedan od popularnijih savjeta, korištenje kora od banane u vrtu, zapravo ima čvrsto uporište u prirodnim procesima.
Organski otpad poput kora od banane, ljuski jaja, taloga kave i krumpirovih kora bogat je hranjivim tvarima koje se razgradnjom pretvaraju u humusom bogatu zemlju.
Ipak, razgradnja nije trenutačna. Ona zahtijeva toplinu, vlagu i mikroorganizme. Kore od banane možete staviti direktno u tlo, ali bolji učinak postiže se ako ih prethodno obradite.
Zašto su kore korisne?
Banane sadrže brojne korisne minerale – bogate su fosforom i kalcijem, a sadrže i tragove kalija, željeza i magnezija.
Ove hranjive tvari ključne su za zdrav rast biljaka, razvoj korijena, stvaranje plodova i otpornost biljaka. Za razliku od umjetnih gnojiva, kore se razgrađuju polako i hranjive tvari otpuštaju postupno, što biljkama omogućuje bolju i sigurniju apsorpciju.
Kako pravilno koristiti kore od banane?
Da bi biljke imale koristi, kore je potrebno pravilno razgraditi. Ako ih samo bacite na tlo, mogu izazvati neugodan miris i privući štetnike poput gljivica, puževa ili voluharica.
Najbolji način je kompostiranje, a kore se mogu kombinirati s ostalim kuhinjskim otpadom i vrtnim materijalima u kompostnoj hrpi.
Pravilnim omjerom „zelenih“ (bogatih dušikom) i „smeđih“ (bogatih ugljikom) materijala, redovitim miješanjem i zalijevanjem, dobit ćete bogat kompost u roku od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.
Drugi način je namakanje kora u vodi. Nakon nekoliko dana dobit ćete tekuće gnojivo koje se može koristiti kao prihrana i dodavati u tlo. Ova metoda nije dugoročna zamjena za kompost, ali može poslužiti kao brza pomoć.
Kore možete i dehidrirati u pećnici na niskoj temperaturi, zatim samljeti i posuti po zemlji kao sporo otpuštajuće gnojivo, ili ih zakopati duboko u tlo, gdje će se postupno razgrađivati i oslobađati hranjive tvari blizu korijena biljaka.
Kore od banane nisu samo otpad, one su besplatan, prirodan i održiv izvor hranjivih tvari za vaš vrt. Ako ih pravilno upotrijebite, mogu znatno poboljšati zdravlje biljaka i strukturu tla.
Ključ uspjeha je u razumijevanju procesa razgradnje i pažljivom načinu primjene. Pametnom upotrebom, vaša kuhinja može postati važan saveznik u održivom vrtlarstvu.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Ministrica zdravstva
Hrstić opovrgava Rogulju: ‘Nismo imali saznanja o prijavama protiv uhićenog psihijatra’
Zadar
Poznata pjevačica
Marina Tomašević nakon deset godina na Adventu u Zadru: ‘Prije deset godina se odrađivalo srcem i volonterski…’
Nogomet
Luis Suarez
Legendarni urugvajski napadač ostaje još godinu dana u Miamiju
Županija
"Ordinacija na kotačima"
LIJEČNIK STIŽE NA KUĆNI PRAG Zadarska županija preuzela prvu mobilnu ambulantu
Kultura
Robert Perinčić
Predstavljena knjiga poznatog zadarskog psihijatra: ‘U psihoterapiji, za razliku od kršćanstva, ne postoji ništa što se ne može preispitivati’
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar
netransparentnost
OŠ Šimuna Kožičića Benje i ravnatelj Dražen Adžić prekršajno kažnjeni zbog zapošljavanja bez ugovora
Zadar
Paprene cijene
Zadarske mesnice bez predblagdanske gužve: Kilo tuke 20 eura, odojka 13, ponude ne fali, već novca
Zadar
remake
Zadarski band aid okupio se nakon 31 godinu i zapjevao pjesmu “Božić u Zadru”
Zadar & Županija
260 dana