Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Fox & His Friends

YU AEROBIC Kultna glazba za gimnasticiranje Alfija Kabilja na vinilu

Autor: Marinko Krmpotić

31.01.2023. 09:23
YU AEROBIC Kultna glazba za gimnasticiranje Alfija Kabilja na vinilu

Foto: Promo

Riječ je o još jednom pažnje vrijednom istraživanju glazbene prošlosti osamdesetih godina prošlog stoljećaDisco aerobic blago, tj. skladbe kompozitora Alfija Kabilja koji je 80-ih odlučio napraviti niz kazeta (praktično albuma!) namijenjenih tom obliku tjelovježbe, na LP-u je objavila ekipa iz riječko-zagrebačke diskografske kuće Fox & His Friends.


Želite li se dobro rasplesati – sami ili u društvu, svejedno je – album instrumentalne glazbe nazvan »YU Aerobic« idealan je za to.


Riječ je o još jednom pažnje vrijednom istraživanju glazbene prošlosti osamdesetih godina prošlog stoljeća, a autor nove potrage za glazbenim zlatom iznova je ekipa iz riječko-zagrebačke diskografske kuće Fox & His Friends.
Ovog su puta odlučili istražiti, prisjetiti nas i javnosti predstaviti doba početka osamdesetih, godine kad je posvuda po svijetu, pa i u tadašnjoj zajedničkoj nam državi što se zvala Jugoslavija (otuda, za one mlađe, ono YU u nazivu) iznimno popularan bio aerobic.


Pod tim nazivom svijetom se širio koristan pokret tjelesnih aktivnosti uz glazbu, a promovirale su ga mnoge poznate ličnosti, posebno lijepa američka glumica Jane Fonda čiji su istupi najviše i pomogli stvaranju aerobic manije.


Srž tog novog pristupa tjelesnoj vježbi bila je jednostavna – uz dobru disco glazbu trebalo je što više vremena provoditi u plesu i ostalim sličnim aktivnostima (rastezanje, istezanje, poskakivanje, glumljenje trčanja…) praćenih disco ritmom.


Širenju pokreta posebno je pogodovalo to što su brojne svjetske TV kuće imale svoje posebne emisije tijekom kojih bi lijepe žene vodile te plesne seanse te riječima i pokretima davale ritam.


Naravno, za realizaciju je trebalo sve više i više disco glazbe pa su uskoro tadašnji »rezervoari« disco zvuka presušili, a to je značilo da se treba stvarati nova glazba, namijenjena baš toj aerobic svrsi. Blago iz trezora I tu dolazimo do čuvenog hrvatskog kompozitora Alfija Kabilja.Njegovo je ime i prezime znano svakome tko je još od kraja šezdesetih pratio tada brojne festivale u Jugi (Opatija, Zagreb, Split, Beograd, Sarajevo…), a iako je slovio kao vrsni šlageraš i autor glazbe za tipičnu zabavnu glazbu, on je bez problema prihvatio i nova glazbena kretanja te se okrenuo disco zvuku.


Štoviše, upravo je on odlučio napraviti niz kazeta (praktično albuma!) namijenjenih tom obliku tjelovježbe, a dio tog disco aerobic blaga iz trezora sad su izvukli Fox i društvo.


Dakle, svima koji su tih godina bili mladi ovaj će album biti itekako drag jer će mnogima biti svojevrsni soundtrack mladosti.


No, dobro će »leći« i svima koji vole ples te disco zvuk jer je maestro Alfi sjajno uobličio i prenio nam plesni feeling tog rasplesanog doba.


Učinio je to uz pomoć i u suradnji s Vesnom Mimicom, tadašnjom značajnom promotoricom aerobica na prostorima bivše države, a o kako je ozbiljnom poslu bila riječ, najbolje svjedoče imena glazbenika koje je Kabiljo okupio i s njima snimio nekoliko kazeta.


Bili su to, između ostalih, Ozren Depolo (B. P. Convention Big Band, Zagreb Jazz-Quintet), Vedran Božić (grupa Time, Jugoslovenska pop selekcija), Mladen Baraković (grupa Time, Trio Vanje Lisaka) i Marijan Domić (Ansambl Tomice Simovića, Plesni orkestar RTV Zagreb).


Sve skupa snimano je u studiju Janka Mlinarića Trulog, a aerobic band odabrao je kombinaciju disco glazbe i jazza. Virtuoznost autora Ponajbolje od toga izdvojili su istraživači iz Fox & His Friends koji o ovom nesvakidašnjem biseru iz prošlosti kažu: – Izvorne vrpce ovih tema smatrale su se izgubljenima, no uz pomoć samog maestra, urednici riječko-zagrebačke izdavačke kuće Fox & His Friends Records Leri Ahel i Željko Luketić pronašli su ih i restaurirali.


Na novom izdanju »YU Aerobic – Original Workout Music from Yugoslavia 1981 – 1984« naći će se nikad publicirani izvorni snimci, instrumentali i dub verzije s legendarnih aerobic jam sessiona.


Foto: Promo


Izdavači ovime žele skrenuti pažnju na virtuoznost kojom je Alfi Kabiljo, dobitnik nagrade za životno djelo The Camille Award, pristupao i specifičnim zadacima primijenjene glazbe za sport, tjelovježbu i ritmički ples.


»YU Aerobic – Original Workout Music from Yugoslavia 1981 – 1984« za vinilnu je premijeru pripremio danski tonski majstor Antony Ryan. Poseban mastering metodom direktno metalno urezivanje vinila potpisao je studio Pauler Acoustics u vlasništvu njemačkog producenta Güntera Paulera.


Autor dizajna omota, koji uključuje i motive socijalističkih gimnastičkih grafika, je Dejan Kršić. Vrednovanje prošlosti Dakle, »YU Aerobic« definitivno je dokument (i to vrlo vrijedan) jedne prošlosti, ali je istodobno itekako zanimljiv album plesne disco glazbe pri čemu već nazivi pojedinih skladbi upućuju na temeljnu svrhu pa tako, primjerice, sve počinje temom »Ugrijavanje« (jest da je duga više od osam minuta što znači da se itekako dobro trebalo »ugrijati«), a nastavlja nazivima koji upućuju na pojedine dijelove tijela bitne u nekoj od vježbi (»Bedra«, »Noge i bokovi«,«Trbuh«, »Ruke«, »Struk«), odnosno zamišljene aktivnosti (»Jogging«).


Sve u svemu, »YU Aerobic« još je jedan lijep dodatak otkrivanju i vrednovanju prošlosti hrvatske pop glazbe.