Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Vozilo Semi

Musk isporučio prvi Teslin kamion: “Ova stvar ima ludu snagu”

Autor:

02.12.2022. 11:52
Musk isporučio prvi Teslin kamion: “Ova stvar ima ludu snagu”

Foto: ReutersIzvršni direktor Tesle Inc Elon Musk isporučio je u četvrtak tvrtkin prvi teški kamion Semi u PepsiCo, no nije dao ažurirane prognoze za njegovu cijenu, proizvodne planove niti koliko tereta može nositi.


Musk, koji se pojavio na pozornici na događaju u Teslinoj tvornici u Nevadi, rekao je da će kamion za duge relacije na baterijski pogon smanjiti emisije štetnih plinova na autocesti, nadmašiti postojeće dizelske modele u pogledu snage i sigurnosti.

“Ako ste vozač kamiona i želite najopakiji kamion na cesti, to je to”, rekao je Musk, ističući da je prošlo pet godina otkako je Tesla najavio da razvija potpuno električni kamion.


Ipak, stručnjaci u industriji i dalje su skeptični u pogledu toga mogu li električni kamioni na baterije ekonomično podnijeti napor vuče teških tereta stotinama kilometara.


Prilikom Muskova prvog Teslina otkrića otkako je preuzeo Twitter tvrtka nije objavila cijene za Semi, dala pojedinosti o varijantama kamiona koje je prvotno projektirala ili dala prognozu za isporuke PepsiCo ili drugim kupcima.


Tesla nije otkrio težinu nenatovarenog Semija, jednu od ključnih specifikacija za koje su se analitičari nadali da će saznati i što je važno razmatranje za učinkovitost električnih kamiona.


Kamioni u kategoriji Semi predstavljaju samo 1 posto prodaje vozila u SAD-u, ali 20 posto ukupnih emisija vozila, navodi Tesla.Tesla je rekao da će druga, buduća vozila koristiti tehnologiju pogonskog sklopa razvijenu za Semi, no nije dao pojedinosti.


Semi koristi tri elektromotora razvijena za Teslinu verziju modela S, od kojih je samo jedan uključen pri brzini autoceste, a dva u rezervi kada kamion treba ubrzati, značajka koja kamion čini energetski učinkovitijim, rekao je Musk .


“Ova stvar ima ludu snagu u odnosu na dizelski kamion. U osnovi je to kao da se slon kreće poput geparda”, rekao je Musk.