Petak, 5. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Zanimljiva izložba

Zavičajni muzej Biograd poziva vas da otkrijete »Skriveni svijet bunara«

Autor: Nikolina Lucić

31.05.2024. 20:48
Zavičajni muzej Biograd poziva vas da otkrijete »Skriveni svijet bunara«


Otkrijte »Skriveni svijet bunara«, izložbu fotografija i promociju istoimene brošure u Zavičajnom Muzeju u Biogradu u sklopu projekta »Nevidljivi Pašman« udruge »Teatar od soli«. Posjetite jedinstvenu izložbu »Kamen iz vode, čuvar polja«, kolekciju fotografija bunara otoka Pašman.


»Zavičajni muzej« s ponosom najavljuje otvaranje izložbe fotografija posvećene bunarima u polju na otoku, koja će biti popraćena promocijom nove brošure. Izložba će biti otvorena za javnost u petak, 7. lipnja i bit će otvorena do kraja mjeseca, a promocija brošure će se održati istog dana u 20 sati.


Fotografije koje će biti izložene prikazuju ljepotu, značaj bunara te posebnost arhitektonskog izričaja u ruralnom krajoliku otoka Pašman. Ovi bunari, mnogi od njih stariji od stoljeća, svjedoci su bogate povijesti i kulturne baštine našeg kraja. Izložba ima za cilj osvijestiti posjetitelje o važnosti očuvanja ovih neprocjenjivih izvora vode i povijesnih spomenika.




Promocija brošure pod istim nazivom dodatno će obogatiti događaj. Brošura sadrži informacije o povijesti bunara, njihovoj gradnji, upotrebi kroz stoljeća i njihovom kulturnom značaju. Autori brošure, udruga »Teatar od soli« istražili su i dokumentirali bunare, proširili i jednostavnim jezikom približili sliku i svrhu te život oko bunara. Predstavit će svoje istraživanje i odgovarati na pitanja posjetitelja.


Izložba »Kamen iz vode, čuvar polja« o pašmanskim i tkonskim bunarima je lijepa priča o bunarima, »očima« zemlje i otvara ih prema bitnim resursima zajednice o vodi koja hrani i održava već skoro dva tisućljeća ovaj prostor živim i mogućim.