Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

IMAGINARIJ

Splitska slikarica Ivana Puljić predstavila izložbu u Zadru

Autor: Đurđa Baljak

17.07.2024. 21:12
Splitska slikarica Ivana Puljić predstavila izložbu u Zadru

Foto: Mate Komina



U Galeriji Kapetanova kula na Trgu pet bunara u ponedjeljak je otvorena izložba splitske slikarice Ivane Puljić pod nazivom »Imaginarij – proširena realnost«. Na otvorenju je predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar, Dragan Jelavić Profa, istaknuo trud i uspjehe HDLU-a Zadar tijekom godina usprkos financijskim izazovima.


– Sa sve manje novaca imamo sve bolje izložbe i sve je više posjetitelja. Kao voditelj u ovih osam godina, otvorio sam preko 110 izložbi, što je veliki uspjeh, rekao je Jelavić.


Također, ukazao je u svom stilu na trenutni problem s održavanjem Burger Festivala koji zauzima prostor ispred Kapetanove kule.


Put do Kule




– Trg pet bunara postao je Trg stotine hamburgera, što nam stvara probleme jer su ulaz Kule blokirali kontejneri »burger instituta« i velikog Sajma burgera. Koliko mu je tu mjesto, odlučite sami. Za one koji ne znaju gdje je Kapetanova kula, trebaju samo pratiti »miris« hamburgera. Iako neće biti ugodno, sigurno će vas odvesti do naše galerije, dodao je šaljivo Jelavić.


Izložba »Imaginarij – proširena realnost«. Ivane Puljić donosi zbirku radova fokusiranih na koncept vremena i višedimenzionalnosti stvarnosti koju dobro opisuje, kako navodi ova slikarica, stih Edgar Allan Poea »All that we see or seem is but a dream within a dream« ili u prijevodu »Sve što vidimo ili se činimo, samo je san unutar sna«.



– Kroz ove radove istražujem povezane teme vremena i prostora, kao i dijalog između promatrača i slike. Svaka slika zapravo predstavlja rezultat mog umjetničkog istraživanja i eksperimentiranja, prilikom čega sam unosila u njih dinamične osjećaje i raspoloženja, objašnjava Puljić, dodajući kako na taj način pruža promatračima priliku da stvore svoj osobni doživljaj i otputuju na introspektivno putovanje.


Prostor u njezinim slikama nije samo fizička dimenzija, već i mentalni pejzaž.


– Prostor u mojim slikama je arena gdje se misli i osjećaji manifestiraju u beskonačnim varijacijama boja i oblika. Kroz ovu izložbu pozivam promatrača da prijeđe granicu fizičkog prostora, stvarajući univerzume u kojima se njegova sjećanja i snovi međusobnu susreći i isprepliću.


Kroz šest platna velikih formata donosim različite perspektive na temu vremena i stvarnosti, kao i osvještavanje prolaznosti života koja često postaje očita kroz gubitke i promjene, ističe ova nagrađivana umjetnica.


Introspektivni radovi


Njezini apstraktni motivi na slikama, uz zanimljive dinamične teksture koje se izdižu od podloge, smještaju njeno slikarstvo na granicu s reljefom. Sve to postigla je, kako nam otkriva, kombiniranom tehnikom i gustim premazima boja. Pritom, impozantni nanosi pigmenta i raspukline, kao i zakrpe, sa sobom nose simboliku težine i protoka vremena.



– Ciklus ovih apstraktnih i introspektivnih radova na ovoj izložbi stvarala sam tijekom posljednjih četiri do pet godina. Naime, radila sam na njima slojevito, često se vraćajući i dorađujući ranije slike. Izložba ne predstavlja samo moje stvaranje, nego i komunikaciju između mene, kao umjetnice, i promatrača. Riječ je o dijalogu mašte između stvarnosti i imaginarnog, otkud i sam naziv izložbe.


Između realnosti i interpretacije iste te realnosti, objašnjava nam slikarica Puljić koja je tijekom 2000. godine diplomirala slikarstvo na talijanskoj Accademia di Belle Arti u Rimu.


Upravo zbog introspektivne dimenzije ove izložbe, slojevitost radova omogućuje promatračima da slike osjete ne samo vizualno, već i taktilno.


– Dopustite da vas boje, oblici i teksture povedu na putovanje kroz vrijeme i prostor, kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, kroz introspekciju i dijalog mašte, dodala je slikarica Puljić, zahvalivši svima koji su dio ovog umjetničkog putovanja.


Ovo je njezina druga samostalna izložba u Zadru. Prva je također bila u Galeriji Kapetanova kula 2015. godine te se zvala “Pozdrav Suncu”.


– Ranije sam radila s voskom na drvu, što nije prava enkaustika, ali nešto slično. Tada sam izlagala figuraciju. Međutim, kod ove izložbe apstrakcija i slojevitost predstavlja središnji motiv mog rada. Slike se zapravo kreću na granici između slikarstva i reljefa.



Više volim raditi sa špatulama nego kistovima jer tako mogu nanositi bogate impasto nanose koji se izdižu s površine platna i probijaju u prostor. Naravno, neke dijelove radim i kistom, podijelila je Puljić, dodajući kako joj je ovo osamdeset i neka izložba u slikarskoj karijeri, što zasigurno pokazuje njezinu posvećenost slikarstvu i promišljanju o njemu.


U oku promatrača


Kada smo zamolili da nas provede kroz izložbu, rekla nam je kako nije poanta u tome da objašnjava slike, već da promatrači trebaju sami otkriti što one znače za njih.


– Cilj mi je bio da svatko pronađe nešto u slici što će ga podsjetiti na neke vlastite uspomene ili emocije, što na neki način čini i publiku autorima, objašnjava nam Puljić, naglašavajući kako ovom izložbom poziva promatrače da se povežu sa slikama na osobnoj razini, bilo da ih podsjete na djetinjstvo ili neki drugi značajan trenutak.


Neke od slika sadrže pukotine, pri čemu nas se posebno dojmila jedna izvedena u toplim crvenim tonovima gdje kvadrati aludiraju na prozore iz tople kuće s ognjištem dok vani pada snijeg. Druga slika, s detaljima poput umetnutih vezica u obliku slova x asocirala nas je na, uvjetno rečeno, »zakrpanu dušu« koja je prošla mnogo toga kroz život.


Budući da se njezin stil odlikuje snažnim impasto namazima i slojevitošću, upitali smo je odražava li to njezin karakter, na što se ova slikarica samo misteriozno nasmijala.


Apstraktna forma


Ivana Puljić rođena je 1974. godine u Splitu. Slikarstvo je diplomirala na talijanskoj Accademia di Belle Arti u Rimu 2000. godine. Dobitnica je više nagrada i priznanja, među kojima i prve nagrade za slikarstvo Espressioni tijekom 2004. godine na natječaju slikarstva, fotografije i kazališta “identitet metropole” u Rimu.


Od 1998. godine aktivno se bavi umjetničkim izlaganjem. Novim opusom izložbi u svojim radovima preispituje vrijeme i prolaznost vremena u apstraktnoj formi van linearnog slijeda. Realizirala je brojne samostalne i skupne izložbe u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.