Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

"POVEDI ME NA MJESEC"

Scarlett Johansson i Channing Tatum u novoj humorističnoj drami

Autor: Ervin Pavleković

13.07.2024. 20:03
Scarlett Johansson i Channing Tatum u novoj humorističnoj drami


Još 1964. godine pjevao je Sinatra “Fly Me To The Moon” i to u vrijeme kad je Apollo letio na Mjesec, a sada je to istoimeni naziv filma koji je jučer došao u naša kina. Film, jasno je, nema neke poveznice sa Sinatrom, no ima s NASA-om i misijom Apolla 11. Radnja filma “Povedi me na Mjesec” (“Fly Me To The Moon”) prati odnos između marketinške stručnjakinje i direktora NASA-e tijekom svemirske utrke 1960-ih godina.


PREMA službenom sinopsisu filma, NASA odluči zaposliti Kelly Jones, britku i provokativnu kreativnu direktoricu kako bi popravila njihov javni imidž, no njezin pristup otežava posao Coleu Davisu, uštogljenom i praznovjernom direktoru zaduženom za pripremanje misije Apolo 11.


Kada misiju naposljetku uspješno lansiraju, u igru se uključuje i Bijela kuća koja od zaljubljenog para traži da pod hitno lažiraju slijetanje na Mjesec jer si ni pod koju cijenu ne smiju dozvoliti da misija ne uspije.





FOKUS filma je, prema Peteru Debrugeu koji piše za Variety, više na kemiji između likova nego na povijesnoj točnosti, predstavljajući svemirsku utrku kroz prizmu romantične komedije. Redatelj Berlanti, primjećuje autor, koristi retrostil i fokusira se na ljubavnu priču u vrijeme velikih povijesnih promjena, uz humor koji prikazuje sukob ideala u kontekstu svemirske utrke.


Film, piše dalje, koristi, dakle, sumnje i teorije zavjere o misiji Apolla 11 kako bi stvorio alternativnu verziju događaja, a sama priča film ističe PR komponentu kao ključnu za uspjeh same misije, ujedno pokazujući da je američka vlada koristila marketinške strategije za promicanje misije na Mjesec.



TAKOĐER, u nedavnome razgovoru s novinarom Marcom Malkinom, za isti medij, redatelj filma pojasnio je kako nije planirao da njegova nova romantična komedija bude direktno puštena na streaming platforme, već je bio iznenađen pozitivnim reakcijama nakon testiranja filma u kinima diljem SAD-a, što je u konačnici pokazalo veći interes za ovakav tip filma koji kombinira povijesne elemente s originalnom pričom.


Također, otkrio je i da postoji i simbolika pojavljivanja crne mačke na samome kraju filma, no to je zadatak za gledatelje da otkriju o čemu se radi u ovome novom i, sudeći prema svemu, zasad dosta dobrom filmskom uratku.



FILM je režirao Greg Berlanti prema scenariju Rose Gilroy, prema priči Billa Kirsteina i Keenana Flynna. Producirali su ga Scarlett Johansson, Jonathan Lia, Keenan Flynn i Sarah Schechter. Kinematografiju potpisuje Dariusz Wolsk, montažu Harry Jierjian, a glazbu Daniel Pemberton. U glavnim ulogama su Scarlett Johansson, Channing Tatum, Nick Dillenburg, Anna Garcia, Jim Rash, Noah Robbins, Colin Woodell, Christian Zuber, Donald Elise Watkins, Ray Romano i Woody Harrelson.