Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

VINKA BEDEKOVIĆ

Razgovarali smo s novom ravnateljicom Koncertnog ureda: 'Tu smo da poboljšamo kvalitetu života sugrađana'

Autor: Nikolina Lucić

09.10.2024. 19:52
Razgovarali smo s novom ravnateljicom Koncertnog ureda: 'Tu smo da poboljšamo kvalitetu života sugrađana'

Foto: Andrej Brašnjić



Koncertni ured Zadar u novu je sezonu ušao izvedbom “U ženskom ključu” u izvedbi pijanistice Martine Filjak i violončelistice Monike Leskovar. Ovom ciklusu klasika pripojen je i Zadarski komorni orkestar, a u 15 koncerata predstavit će se vrsni izvođači i umjetnici iz svijeta klasične glazbe. Ciklus “Zadarski krug” broji deset koncerata i okuplja lokalne snage koje već dugi niz godina djeluju kao graditelji i stvaratelji glazbene kulture Zadra. U ovom ciklusu sudjeluju Glazbena škola Blagoje Bersa, mješoviti pjevački zbor Condura Croatica, HPGZ “Zoranić” i Gradska glazba Zadar.




Osim orkestara, svoj će nastup imati i učenici plesnog odjela pod nazivom Božićna čestitka, a taj je nastup već treću godinu zaredom predstava “Orašar” koja se održava 12. prosinca u HNK-u Zadar. U okviru ciklusa “Klub” održat će se sedam koncerata koji će okupiti renomirane glazbenike jazz, blues i world music scene, a otvorit će ga kantautorice sastava Dunije, a to su Dunja Knebl, Nina Romić i Jelena Galić.


Savršena je ovo prilika bila za razgovor s novom ravnateljicom KUZD-a, glazbenom pedagoginjom Vinkom Bedeković, koja je na ravnateljskoj poziciji naslijedila svoju dugogodišnju prethodnicu Melitu Ivković.


Od Pule do Zadra


Ova glazbena pedagoginja, koja je studij završila na Muzičkoj akademiji u Puli u području organizacije i produkcije kulturnih događanja, ušla je nakon posjete prvom Terraneo Festivalu u Šibeniku.




– Tada sam imala 18 godina i bilo je to moje prvo festivalsko iskustvo. Ono što me najviše veselilo, naravno, bili su brojni izvođači koje sam pratila i koje ću napokon čuti uživo, no prvim korakom na festivalsku lokaciju u meni se probudio snažan osjećaj znatiželje koji me potom usmjerio u potragu za odgovorom na pitanje: “Tko stoji iza velikih kulturnih događanja?”


Od tada je u meni tinjala želja da se time u životu i bavim, a onda se to neočekivano i ostvarilo. Tri godine kasnije, kada sam bila na studiju u Puli, Udruga Seasplash je u Društvenom centru “Karlo Rojc” organizirala edukativne programe u okviru svoje EduSplash – multimedijske platforme za edukaciju i razvoj.




Jedna od radionica bila je Organizacija i produkcija kulturnih događanja. Tako sam se upisala u prvu generaciju polaznika gdje sam o toj temi stjecala znanja i vještine.


Sa Seasplash kolektivom dobila sam i priliku voditi projekt EduSplash platforme kroz koju ulazim dublje u područje organizacije, produkcije i promocije kulturnih događanja, kazala nam je na početku razgovora Bedeković, dodavši kako je zanat kovala i u JU-u Pula Film Festivala, dok je usporedno sa svim ovim aktivnostima studirala i kroz studentske projekte sudjelovala u proučavanju i izvođenju klasične glazbe.


– Nakon Pule dolazim u Zadar, koji je zapravo moj drugi dom jer ovdje sam provela dio svog djetinjstva, priključujem se Koncertnom uredu Zadar kroz stručno osposobljavanje te postajem dio produkcijskog tima, dodala je Bedeković.


Nema odmaranja


Otkako je preuzela rukovodeću poziciju i time stekla brojne nove obveze i zadaće, s kolegama se brzo snašla u novonastaloj situaciji te su odmah prionuli u nove izazove koje ovaj posao nosi.


– Prošla sam dosta različitih poslova unutar Ureda, odradila sam brojne programe koji su se održali u prostorima kojima upravljamo unutar kompleksa Dvije palače, dobro poznajem sve lokacije na kojima organiziramo događanja, između ostalog poznajem i našu publiku, onu koja redovito posjećuje naše koncerte, ali primjećujem i nova lica što me iznimno veseli.


S obzirom na to da sam odnedavno na poziciji vršiteljice dužnosti ravnateljice i da će ta dužnost trajati na određeno vrijeme, u ovom mi je periodu cilj održati postojeću kvalitetu provedbe svih programa, a ako bude mogućnosti i podići je na višu razinu.


Još jedan od ciljeva je da do kraja godine dovršimo proces opremanja Polivalentne dvorane kojom upravljamo unutar Providurove palače, istaknula je Bedeković te opisala način rada Ureda.


– Što se načina rada tiče, Koncertni ured Zadar kao samostalna ustanova obilježava 10 godina djelovanja. Dovoljno je to godina radnog staža da se utemelje radni procesi, a mi se naravno trudimo koliko nam to uvjeti i mogućnosti dopuštaju ići u korak s modernim vremenima.



Ono što preostaje jest da se fokusiramo na što bolju provedbu i realizaciju nadolazećih koncerata i programa, ali svakako i da javnosti još više kroz dodatne sadržaje približimo naš rad i glazbene programe.


Kod nas nema odmaranja jer nas samo do kraja godine očekuje realizacija 18 koncerata, a paralelno s pripremom vlastitih programa, u prostorima kojima upravljamo održat će se više od 40 vanjskih programa, naglasila je Bedeković.


Klasika u Zadru


Koncertni ured Zadar, ističe Bedeković, svojim se programima i projektima nastoji približiti zadarskoj zajednici i programi koje organiziraju uvijek su otvoreni svima, tu nema granica. Tu su, ističe, da poboljšaju kvalitetu života naših sugrađana, da im ponude sadržaje koji će obogatiti njihov duh, a stvar je pojedinca koji sam sebi mora dati prostora i ponekad si reći da je u redu otisnuti se u nepoznato.


– Klasična glazba okosnica je programa koncertne sezone i ona ima svoju redovnu publiku koju nastavljamo širiti provedbom projekata razvoja publike. Iz godine u godinu taj se dijapazon širi i na druge, suvremenije glazbene žanrove i stilove koji su samim time i bliskiji široj publici.


Naravno da su neki koncerti posjećeniji od drugih, i naravno da se svima sve neće svidjeti, a to sviđa li ti se zaista ili ipak ne, zaključit ćeš jedino ako sam iskusiš. Naši posjetitelji moraju znati da se kod nas mogu osjećati sigurno i da je puno truda i energije uloženo, kako od strane izvođača tako i od strane nas kao organizatora, da im svaki put iznova priredimo novo glazbeno iskustvo.


U svakom slučaju, Zadrani zaista mogu biti ponosni da u svom gradu imaju ovakve vrste sadržaja, i to je ono što naši gosti često ističu i po čemu je Zadar poznat van lokalnih okvira, rezimirala je Bedeković, poručivši kako je klasična glazba u kontinuitetu prisutna već dugi niz godina u Zadru, i to kroz različite formate.


Opstajala je i za vrijeme ratnih zbivanja, a sve to govori da je postojala potreba da se glazbom izražava i stvara, da je se održava i da se ona prenosi na druge generacije, pa su tako između ostalog oformljena glazbena društva, sustavno glazbeno obrazovanje, orkestri i pjevački zborovi, što je naposljetku iznjedrilo različite glazbene manifestacije, poput Glazbenih večeri u Sv. Donatu koje će nagodinu doživjeti svoje 65. izdanje.


Suradnja sa zajednicom


– Osim toga, glazbeni život također se odvijao kroz djelatnost ustanove danas poznate kao Hrvatsko narodno kazalište Zadar. Ono čime se Zadar može pohvaliti je činjenica da su se neki od naših najplodonosnijih skladatelja te glazbenih stručnjaka i pedagoga školovali i djelovali upravo u Zadru.


Samo neki od njih su Franz von Suppè, Blagoje Bersa, braća Dešpalj, Jerko Bezić, Ivan Kuljerić, Antun Dolički, Petar Vrbančić, Ivan Repušić. Suradnjom koju ostvarujemo s Glazbenom školom Blagoje Bersa nastojimo pružiti podršku i motivirati djecu i mlade na bavljenje glazbom jer mnogi od njih upravo kod nas prvi puta stanu pod svjetla pozornice.


Polaznici glazbenih škola o glazbenom zanatu uče upravo kroz slušanje i izvođenje djela klasične literature koja je tijekom stoljeća postavila čvrste temelje glazbenog obrazovanja i stvaralaštva, stava je Bedeković, poručivši kako će nastaviti provoditi projekte razvoja nove i već postojeće publike i ustrajati u ostvarivanju novih vrsta suradnji sa zadarskim vrtićima i školama, kao i nastaviti surađivati s organizacijama civilnog društva i javnim ustanovama te tvrtkama koje žele doprinijeti razvoju lokalne zajednice.


– Već bilježimo porast broja pretplatnika u odnosu na prošlu sezonu. Trudimo se da korištenje pretplatničkih paketa prilagodimo potrebama kupaca. Tako se u novoj sezoni jedan pretplatnički paket može sastojati od 10 koncerata prema vlastitom izboru, a pretplatnici uz korištenje promo koda mogu ili ne moraju odmah odabrati svih 10 programa.


Koncertni ured Zadar vođen je jedinstvenom misijom kojom stvara bazu glazbenih događanja u Zadru, s ciljem da doprinese razvoju umjetničke scene, uključi lokalno stanovništvo, s posebnim naglaskom na mlade, u koncertni život – kao izvođače, polaznike radionica ili kao publiku, da u Zadar dovede vrhunske lokalne, regionalne i međunarodne projekte klasične i ostale glazbe i promiče zadarsku bogatu glazbenu povijest i tradiciju i gradi budućnost. U tome leži i autentičnost naših glazbenih programa, zaključila je Bedeković.