Nedjelja, 30. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

RENATA ŽELEZNJAK

Osnivačica zadarskog benda Rich Man: Želimo svirati ono u što vjerujemo

Autor: Đurđa Baljak

27.06.2024. 16:15
Osnivačica zadarskog benda Rich Man: Želimo svirati ono u što vjerujemo

Foto: Mate Komina



Na nedavnom obilježavanju Svjetskog dana glazbe na Trgu Petra Zoranića, a u sklopu Urbofon Live programa, nastupio je zadarski blues-rock bend Rich Man, s bendovima Triggers iz Zadra te The Alibor iz Knina. Glazbeni sastav Rich Man 2015. godine je kao peteročlani sastav osnovala Renata Železnjak, vokalistica, gitaristica i usna harmonikašica, no sredinom 2016. godine nastavili su djelovati kao duo. Od 2018. godine djeluje kao trio nakon što im se pridružio basist Eduard Plećaš, uz bubnjara Marina Pericu, koji je s njom od početka. Prepoznatljivi su po svojim energičnim nastupima i minimalističkom pristupu u kojem se isprepliću rock ‘n’ roll i blues.


Autentičnost i strast




U razgovoru, Renata Železnjak istaknula je kako im je rad u duo formatu bio izazovan zbog nedostatka basa, što ih je na koncu potaknulo da angažiraju Eduarda Plećaša kako bi upotpunili zvuk. Iako još nisu izdali svoj prvi album, planiraju započeti rad na njemu ove jeseni. Do sada su izdali singl pod naslovom »Workers«. Uz to, vokalistica Železnjak nam je podijelila više detalja o njihovom kreativnom procesu, prilikom čega je istaknula važnost autentičnosti i strasti u njihovom radu.


Foto: Mate Komina


– Isključivo stvaramo vlastitu autorsku glazbu. Tekstove i glazbu uglavnom pišem ja, dok aranžmane radimo zajedno. Teme naših pjesama su socijalno angažirane. Na primjer, u pjesmi »Workers«, koju smo izbacili kao singl, donosimo priču o radnicima koji se bore za svoja prava i neisplaćenu plaću. Ta pjesma se temelji na istinitom događaju meni bliske osobe. Slične tematike su i ostale pjesme, gdje nastojimo prikazati svakodnevicu i društvenu zbilju. Na albumu, čijem ćemo se snimanju ozbiljnije posvetiti od jeseni, naći će se jedanaest pjesama koje će biti kombinacija rock ‘n’ rolla i bluesa. U nekim pjesmama više se ističe blues, dok u drugima dominira rock ‘n’ roll. Ipak, rekla bih da rock ‘n’ roll s primjesom bluesa prevladava u našoj glazbi, ispričala nam je ova vokalistica.


Do sada su nastupali na brojnim festivalima autorskih bendova, uključujući »Čuješ« u KSET-u, »St-art« u Splitu, »Kingfest« u Kninu i »Rastok Fest« u BiH. Uz to, sudjelovali su na motorijadama i gitarijadama u Zadru, Kninu, Splitu i Osijeku. Kao najznačajniji nastup do sada ističu onaj na »Summer Mul Blues festivalu« u Salima.


Renata Železnjak/Foto: Mate Komina




– Moram priznati kako nas je zadarska publika dobro prihvatila i pruža nam podršku. Ipak, možda smo čak više svirali van Zadra. Tek posljednjih godinu dana smo više nastupali pred zadarskom publikom, primjerice na motorijadama, gitarijadama i festivalima. Uglavnom se prijavljujemo na natječaje za festivale. Tako smo u Osijeku osvojili prvo mjesto publike i drugo mjesto po glasovima žirija. Na splitskoj gitarijadi također smo osvojili drugo mjesto, a kao nagradu dobili smo snimanje spota i pjesme u studiju, kaže nam Železnjak, dodajući kako tu nagradu tek trebaju realizirati u predstojećem razdoblju.


Od tinejdžerskih dana


– Od samih početaka odlučili smo da nećemo biti mainstream jer smo željeli svirati ono u što vjerujemo. Radimo ono što jesmo, orijentirani smo na kreativni rad, bez obzira hoće li publika to prihvatiti ili ne. Srećom, uglavnom prihvaća. Što se tiče prostora koji podržavaju takav tip glazbe u Zadru, svakako se ističe D8 Rock Cafe. Tamo smo imali dosta svirki. Osim toga, tu je i Nigdjezemska, ali tamo još nismo svirali. No, u kontaktu smo i trebali bismo i tamo zasvirati. Osim toga, kao što sam već spomenula, svirali smo po motorijadama, opet u organizaciji D8. Sva ostala mjesta gdje idemo, posjećujemo uglavnom nakon što prođemo natječaje, objašnjava Železnjak, dodajući kako tijekom godine imaju od oko jedan do dva nastupa mjesečno.


Foto: Mate Komina




Svi članovi benda imaju svoje poslove, dok im je glazba prije svega hobi koji im, ipak, predstavlja mnogo više od toga.


– Imamo probe minimalno dva puta tjedno. To radimo da preživimo tjedan i poslove s kojima se bavimo, ističe ova glazbenica, dodajući kako, iako nisu mainstream, ne mogu obuzdati strast koja ih tjera da sviraju bez obzira na to kakav će biti rezultat. Nadalje, kako nam priča, glazba je sve članove benda odredila od samih početaka.


– Glazba nas je odredila još od tinejdžerskih dana. Svi slušamo rock, metal, blues; dakle, nismo ograničeni i slušamo širi spektar glazbe. Tijekom našeg odrastanja ‘90-ih slušali smo dosta stranu glazbu, pa je to jedan od razloga zašto naše pjesme nisu na hrvatskom nego na engleskom jeziku, priča nam Železnjak, rekavši kako na koncertima uglavnom susreću ljude iz svoje generacije, a nešto manje one mlađe.


– Ako usporedimo 1990-e i 2020-e, to je doslovno nebo i zemlja. To se osjeti kroz naš opus, pjesme koje predstavljamo, a u kojima se miješaju rock ‘n’ roll i blues, ali isto tako ima primjesa grungea. Taj posljednji žanr nas je zapravo odredio tijekom našeg odrastanja, kazala nam je ova vokalistica, zaključujući kako joj je vrlo teško odgovoriti na pitanje što je glazba za nju jer je to, kako navodi, vrlo kompleksno pitanje.


– Glazba je zapravo sve ono što proživljavamo, svi osjećaji koji stanu u jedan stih i koji nas melodično odvode u jedan drugi, puno bolji i ljepši svijet, zaključuje ova zadarska glazbenica.