Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

LUTKARSKI FESTIVAL

MEDITERANEO Stižu nam kazališne skupine iz Slovenije, Španjolske i Francuske

Autor: Antonia Vodan

28.06.2024. 18:25
MEDITERANEO Stižu nam kazališne skupine iz Slovenije, Španjolske i Francuske

Foto: Antonia Vodan



Počinje 6. Mediteranski lutkarski festival »Mediteraneo«. Festival organizira Kazalište lutaka Zadar, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zadarske županije i Grada Zadra. Šesto izdanje Mediteranea održat će se od 29. lipnja do 3. srpnja. Festival je prvenstveno namijenjen odrasloj publici, a posjetitelji će moći uživati u izvedbama kazališnih skupina iz Hrvatske, Slovenije, Španjolske i Francuske.


Bogat program festivala predstavila je Magdalena Koritar, pomoćnica ravnateljice Kazališta lutaka Zadar.


Preko stotinu prijava


– Ove godine smo imali javni poziv, dakle kazališne skupine su se same prijavljivale. Bilo je preko stotinu prijavljenih predstava koje je sve trebalo popisati i pogledati. Mi smo odabrali dvije gostujuće predstave iz Francuske, jednu iz Španjolske, jednu iz Slovenije. Što se tiče hrvatskih predstava, osim naše predstave »Faust«, dolazi nam i HNK Varaždin. Festival započinje u subotu 29. lipnja s predstavom »Harms je kriv« Teatra Matita iz Slovenije u kojoj igra Matija Solce. Na sceni je jedan stroj koji je ujedno i instrument, to je nekakva kombinacija i lutkarstva i glazbe. Prije same te predstave održat će se i predstavljanje knjige Ane Prolić koju kazališna publika zna kao redateljicu i dramaturginju, no ovaj se put našla u ulozi spisateljice. Pozivamo sve na promociju njezine knjige »Djevojčica« koja će biti u Maloj dvorani u 20 sati, započela je Koritar te dodala kako nakon toga slijedi predstava »Faust« koja se već odigrala premijerno u ovoj kazališnoj sezoni.




– To je predstava za odrasle, jako dobra predstava i mislim da je pravi pogodak za Mediteraneo. Ona će se održati u nedjelju, u 21 sat, u Maloj dvorani. Nakon toga nam ide HNK Varaždin s predstavom »Šapat duše«. To je nova njihova predstava, no već sad možemo procijeniti da je ispred nje sjajna budućnost jer gdje god se pojavila, osvojila je nagrade, uključujući i nagrade na Malom Maruliću. To je predstava ratne tematike kojom smo željeli popratiti i aktualna događanja u svijetu.


Foto: Antonia Vodan


Nadalje, sve zainteresirane u utorak čekaju još dvije predstave, »Priča od papira« te »Manual«.


– »Priča od papira« odigrat će se u prijepodnevnom terminu, u 10 sati. To je jedna, možemo reći, novost ovog festivala: odabrali smo predstavu koja može biti i za djecu i za odrasle. Iako je nama u fokusu odrasla publika, ova je predstava za sve dobne uzraste. Kako i sam naslov kaže, cijela predstava je doslovno od papira, sve konstrukcije su od papira. Predstava je u Maloj dvorani baš zbog te neke intimne atmosfere jer je jako vizualna. Mrak u Maloj dvorani napravit će dobar kontrast s bijelim papirom, objasnila je pomoćnica ravnateljice osvrnuvši se i na drugu, španjolsko-urugvajsku predstavu.


Žanrovski specifično


– Navečer, u 21 sat imamo goste iz Španjolske. To je jedna španjolsko-urugvajska koprodukcija. Oni nam dolaze s predstavom »Manual« koja stavlja fokus na ruke. Zapravo, iz figure u figuru te iz priče u priču samo se ruke i vide, glumci su u potpunosti pokriveni. To će biti jako zanimljivo, isto kao i zadnja predstava koja će igrati na zatvaranju festivala, u srijedu 3. srpnja, u 21 sat. Naime, iz Francuske nam dolazi jako zanimljivo kazalište s predstavom »Apneja«. To je priča koja prati dosadan bračni život, odnosno razmišljanja i snove ustaljenog bračnog para. Nakon predstave Apneja, bit će koncert Nere Gojanović i Gordane Pavić, sumirala je Koritar što očekuje publiku tijekom pet dana trajanja festivala, dok je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić-Tumpa istaknula kako je riječ o žanrovski specifičnom, ali drugačijem i zanimljivom festivalu.


Iris Pavić-Tumpa/Foto: Antonia Vodan


– Zbilja smo primijetili da je Mediteraneo sve popularniji kao festival, i to mi je iznimno drago. Naše kazalište već tradicionalno organizira predstave za odrasle. Ovdje imamo priliku vidjeti što se događa na internacionalnoj razini te kako se u svemu tome snalazi i naše kazalište. Znamo da je to jedna specifična niša i da je to specifičan kazališni žanr. Međutim, ako nitko drugi, onda mi u Kazalištu lutaka Zadar imamo pravo održavati jedan takav festival. Nadamo se da će sve više i više ljudi dolaziti popratiti predstave jer su zaista iznimno dobre i zaslužuju pažnju, zaključila je Pavić-Tumpa.


Valja napomenuti kako je ulaz na sve predstave u sklopu Mediteranskog lutkarskog festivala besplatan, a ulaznice se mogu rezervirati na blagajni kazališta ili putem elektronske pošte.