Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

DERIVAT

Jure Aras: U Ražancu smo našli otvorene ljude koji cijene naš rad

Autor: Nikolina Lucić

03.07.2024. 19:45
Jure Aras: U Ražancu smo našli otvorene ljude koji cijene naš rad

Foto: Arif Sitnica



Derivat – jednodnevni festival koji promiče one izvođače koji osvajaju snažnom energijom i vrhunskim nastupima, kao i zanimljivim autorskim glazbenim rješenjima u sferi rock ‘n’ rolla i elektronske glazbe, ovog se ljeta seli na novu adresu – Ražanac. Atmosfera festivalskog događanja traje više dana, a sam festival okuplja razne društvene aktivnosti od prodajnog sajma lokalnih entuzijasta, radionica, tematskih tribina uz dobru suvremenu glazbu, domaću i međunarodnu, u žanrovima od rocka do elektronike, s naglaskom na umjetnički profiliran, alternativniji i manje komercijalan pristup. Sve detalje ovogodišnjeg programa prepričali su nam zato organizatori Jure Aras i Nenad Pepić naglasivši kako višednevni koncept infrastrukturno i financijski još uvijek nisu u stanju realizirati i on još uvijek stoji tek kao potencijal koji realiziraju u jednodnevnom obliku.


Foto: DERIVAT


– Ove godine dio te koncepcije i potencijala realiziramo na starom trajektnom pristaništu na izlazu mjesta Rtina Miletići, 20. srpnja u 19 sati malim prodajnim sajmom Derivat craft market, a u glazbenu noć uvodi nas odličan mladi beogradski bend Proto tip, sestrinsko-bratski bend grupe KOIKOI koja nas je oduševila nastupom na prošlogodišnjem Derivatu pred nastup My Baby. Nakon njih, na scenu izlazi francuski trio Foncedalle, bend koji na zanimljiv i energičan način kombinira rock i elektroniku i nesumnjivo će dodatno rasplesati i podignuti atmosferu za nastup naša dva headlinera, izvrsne veterane Pipse i jedan od trenutno najjačih rock bendova u širem okruženju – M.O.R.T. Oba su ova benda u 2023. izdala nove albume, a osim toga zanimljive su i pjesničke figure njihovih frontmena koji kroz glazbu vješto progovaraju suvremeno umjetničko izražavanje, započeo je Aras.


Nova lokacija uz more


Program je zamišljen tako da se u dobroj atmosferi, uz druženje, jelo i piće okupljeni provedu kao društvo dobre volje te imaju zanimljivu i sadržajnu večer i noć. Uz pozornicu će biti organizirani štandovi, klupe, suncobrani i toaleti.




– U tom smislu pozivamo ljude da dođu na vrijeme, da se družimo uz dobru glazbu u zanimljivom ambijentu pored mora koje ima i pristup za kupanje pa da zadovoljni i ispunjeni odmorimo nedjelju i ostatak ljeta. Važna napomena je da je parking osiguran blizu, kod Paškog mosta, a kako taj kratki put do lokacije izvedbe publika ne bi hodala magistralom organizirali smo besplatne kombije te molimo publiku da ih koristi i ne hoda magistralom jer to može biti opasno, dodao je Pepić najavljujući dobru zabavu na toj lokaciji.


Foto: ZL


Organizatori Derivata ove su godine sve iznenadili premjestivši se iz Zadra u Rtinu Miočiće. Pitali smo ih zato što je kumovalo takvoj odluci.


– Pa ukratko i temeljno; nerazumijevanje kulturne politike Grada Zadra da je Derivat važan program Zadra, koji rade građani za građane, a onda posredno i za goste, domaće i strane i općenito kulturnu scenu i umjetnički krvotok grada koji bi trebalo ozbiljnije i suradljivije podržavati. Otežana komunikacija, nemogućnost napredovanja i, nakon gotovo tridesetogodišnjeg djelovanja, prisiljenost na snalaženje i mladalački entuzijazam prisiljava nas da se koristimo težim oblicima otpora, a to je u ovom slučaju odlazak sa zadarske scene koja je nasilno i narcisoidno institucionalizirana i pretenciozno administrativno prenormirana, poručio je Aras.


Rezultat takvih djelovanja kulturnih politika, vide, dodaje, u gradskim sadržajima bez karaktera, institucionalnoj nemaštovitosti i nesuživljenosti života grada sa svojim građanima. Ili barem dijelom – onih građana koji nisu vezani uz financijsku i institucionalnu korist uvezanu sa strukturama na vlasti.


Foto: Derivat/Stipe SURAĆ


– Mi bismo lako mogli zažmiriti na ovakvo stanje i praviti se da je sve u redu pa pristajati na privid suradnje, ali to ne želimo. U Ražancu smo naišli na vedrinu, razumijevanje i otvorenost ljudi koji razumiju vrijednost našeg rada za lokalnu zajednicu i spremni su pomoći. Iako financijski stojimo gotovo jednako kao da radimo u Zadru, atmosfera suradnje motivira. Prvenstveno smo zahvalni Anti iz TZ-a općine Ražanac, ali i ostalim dionicima upravljanja Općinom, od načelnika do ostalih djelatnika, pojasnio je Pepić.


Susret suvremene nezavisne umjetnosti


Festival je poznat po tome da okuplja vrhunska imena alternativne scene. Aras zato kaže kako je njihovo djelovanje, ne samo kroz Derivat, pokušaj stvaranja koherentne i aktivne zajednice građana utemeljene na vrijednostima humanizma, održivog razvoja, solidarnosti prema čovjeku i okolišu.


– Djelujemo kroz sferu umjetnosti, a prava umjetnost je uvijek bila polje slobode i promišljenog razumijevanja stvarnosti, bez obzira bila ona hermetična i pripadala užem krugu struke i istomišljenika ili komunicirala sa širim poljem publike, kao što je slučaj Derivata. Važan aspekt ovakvog djelovanja je društvenost, motivacija na akciju i samoorganizaciju u cilju stvaranja boljeg društva koje komunicira temeljne humanističke vrijednosti nasuprot imperativu profita, koji svojom dominacijom narušava ne samo društvene vrijednosti nego i sam prostor življenja – dakle planet Zemlju, pojasnio je Pepić.


Foto: Derivat/Stipe SURAĆ


Derivat je dobro poznato ime zadarskoj publici. Pitali smo ih zato kako je priča oko festivala i započela.


– Festival je nastao iz potrebe da se Zadru, njegovim građanima i njegovoj sceni doprinese programom koji promovira klupsku suvremenu glazbu na nasljeđu rock ‘n’ rolla i alternative. Nadali smo se da on ne bi bio samo jednodnevni događaj, da bi se mogao razviti u pravi višednevni festival koji Zadar kao peti grad po veličini u Hrvatskoj zaslužuje. Uz to svojim raznim djelovanjima pokušavali smo godinama da Zadar dobije prepoznatljivo mjesto susreta suvremene nezavisne umjetnosti, ili umjetnosti koju produciraju građani za građane kao profilirana društvena skupina. Fizičko mjesto za koje smo imali niz prijedloga i pokušaja u kojem bi se programi derivatskog karaktera mogli održavati cijele godine i koji bi Zadar upisali na mapu grada u Hrvatskoj i šire, grada koji ima svoju vibrantnu prepoznatljivu umjetničku scenu. U tome nismo uspjeli jer je to najmanje ovisilo o nama, a najviše o kulturnim politikama Grada. U onome što je ovisilo samo o nama, u tome smo uspjeli, stvoriti prepoznatljivo ime i svojim uspješnim radom dodatno kapacitirati umjetničku organizaciju Teatro VeRRdi koja je producent ovog programa, rezimirao je Aras.


Prepoznatljivo ime na regionalnoj sceni


Derivat je imao svoju testnu varijantu 2018. godine u skromnijem obliku, u dvorištu Kazališta lutaka.


– Već sljedeće 2019. godine potegli smo najsnažnije što smo mogli i podigli program na zavidnu produkcijsku razinu na prostoru pored Centra za mlade, tzv. Žutinelu, s Repetitorom i Let 3 kao headlinerima. Povezali smo se i s neformalnim inicijativama Banak na rivi, koja se kasnije transformirala u Banak na Derivatu ili Brlog craft market u suradnji sa zadružnom pivovarom Brlog. Međutim, sljedeće dvije godine zadesila nas je korona i nekako smo se održali i iščupali da bi 2022. godine nakon prostora ispred Nigdjezemske i parkinga Gradske knjižnice preselili na Kapetanski park. Produkcijski jako zahtjevan, ali najšarmantniji gradski prostor, prisjetio se Aras.


– Vratili smo se opet jako te nakon Partibrejkersa za headlinere 2023. imali međunarodno popularni trio My Baby. Nomadski karakter nam je izgleda sudbina, a Grad Zadar, bez obzira na rast produkcije i rast sredstava nije pokazao razumijevanje i volju da nas ozbiljnije podrži, kao ni TZ grada Zadra. Usprkos izostanku ozbiljnije službene podrške ostvarili smo vrijednu podršku pojedinaca kako iz institucionalnog tako i privatnog sektora te podršku pojedinaca kroz pomoć u raznim aspektima produkcije, od infrastrukture do ugostiteljstva i popratnih sadržaja. Radom i uz podršku medija uspjeli smo formirati prepoznatljivo ime na regionalnoj sceni i razviti dobre odnose s izvođačima i producentima tako da je Derivat postao jedan lijep suptilni kolektiv podrške i prepoznavanja. Hvala svima koji su tome doprinijeli. U međuvremenu smo malo i ostarili, ali se i dalje veselimo i pozivamo sve na druženje i dobru muziku u Ražanac, zaključio je Pepić, podsjetivši na genezu festivala.