Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

17.-24. SRPANJ

Donosimo pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji

Autor: Nikolina Lucić

17.07.2024. 21:25
Donosimo pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji

Foto: Selected

ČETVRTAK




18. SRPNJA


NOĆ PUNOG MISECA – RIVA (19 sati)

Noć punog miseca održat će se u četvrtak, petak i subotu, 18., 19. i 20. srpnja na Rivi, i to od šetnice pa prema orguljama, uključujući Mul. Svaku večer, neka glazbica i spiza počinju oko 19 sati pa do ponoći, osim u subotu, kad će trajati sve malo duže. Bit će oformljene dvije kužine, jedan na mulu, a jedna prema Orguljama, pa onda barovi, cocktail barovi, vinski bar, pa štandovi s raznim proizvodima. U kužinama će se pripremat hrana iz mora. Da vam sad ne bi opisivao cijelu scenografiju, detalje i ideje, nabrajao spizu i ostalu ponudu, najbolje da se sami zaletite do Rive ovih dana.


KINO ZONA – »SCENARIJ IZ SNOVA« (21 sat)

Život nesretnog obiteljskog čovjeka Paula Matthewsa u potpunosti se preokrene nakon što ga milijuni stranaca odjednom započnu viđati u svojim snovima. Međutim, nakon što im se snovi s Paulom ubrzo počinju pretvarati u prave noćne more, naš junak će morati pronaći način kako se nositi s novostečenom slavom u ovoj potpuno otkačenoj i neumorno zabavnoj komediji.


30. ZADARSKO KAZALIŠNO LJETO – »ROMANCA O TRI LJUBAVI« (21.30)



»Romanca o tri ljubavi« smatra se jednim od najljepših i najpoetičnijih hrvatskih djela koje od svog nastanka, 1976. godine, uvijek iznova oduševljava kazališnu publiku. Pisana u stihovima, ova sentimentalna farsa, kako ju je sam autor nazvao, duhovito se referira i ironično oslanja na opus Shakespearea, Molièrea, Cervantesa i Baudelairea.


Radnja je smještena u doba križarskih ratova. Gospodar dvorca zadužio je starog kapelana da mu čuva suprugu i posjed. Jednog dana na vrata zakuca zgodan vitez. Gospa želi sačuvati svoju čast pa po noći umjesto sebe šalje svoju službenicu u vitezove odaje te ga ujutro iscrpljenog od burne noći traži duhovni dokaz ljubavi. Vitez ne zna da burne noći ne provodi s gospom već s njenom dvojnicom.


PETAK


19. SRPNJA


GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR – KREATIVNO S ANITOM GORETA (10 sati)

Zadarska kazališna kostimografkinja vodit će ljetne kreativne radionice namijenjene djeci višeg osnovnoškolskog uzrasta.


SELECTED FESTIVAL (OD 18 sati)

Dvodnevni festival house glazbe će se održati 19. i 20. srpnja 2024. godine na lokaciji: Jazine, Zadar – odmah pored zadivljujućih UNESCO – zaštićenih bedema. Kako kažu organizatori, riječ je o jednom spektakularnom mjestu koje će dodatno obogatiti ovaj događaj. Festival će okupiti izuzetnu postavu DJ-eva iz Portugala i Italije, kao i domaće hrvatske talente. Selected Festival obećava dva dana house glazbe i plesa. Očekuje nas raznovrstan program, posebno nam iz Italije dolazi DJ Flashmob, kao i rumunjski dvojac Sllash & Dope, a zadarskoj je publici ovaj trojac već poznat.


Ove godine su pravo iznenađenje DJ-evi iz Portugala iz kvalitetne organizacije brenda Fuse Records. Uz vrhunske svjetske i domaće DJ-eve, festival će donijeti vrhunsku produkciju koja će biti ispunjena nevjerojatnom energijom, spektakularnim svjetlosnim efektima i zarazno pozitivnom atmosferom. Sve to u prekrasnom okruženju Zadra, grada koji sve više postaje nezaobilazna destinacija za ljubitelje elektroničke glazbe.


SUBOTA


20. SRPNJA


64. GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU:

– »HRVATSKI GITARSKI KVARTET« (21 sat)

– »CODA II/DUNJALUK« (23 sata)

NEDJELJA


21. SRPNJA


KINO ZONA – »EKSKURZIJA« (21 sat)

Dok se njezin razred priprema za izlet, sarajevska tinejdžerica Iman privlači pažnju starijeg dečka. Kada za vrijeme igre istine ili izazova slaže da se poseksala, glasina se proširi školom i stvari izmiču kontroli.


PONEDJELJAK


22. SRPNJA


30. ZADARSKO KAZALIŠNO LJETO – »KAMO IDEMO, TATA« (21.30)

KAMO IDEMO TATA je nježna i dirljiva predstava o ocu dvoje djece. Predstava tematizira iskustvo oca dvojice sinova s posebnim potrebama i razotkriva najdublje dijelove ljudske duše i njezinu sposobnost adaptacije na životnu tragikomediju. Riječ je o predstavi koja istodobno predstavlja svu krhkost ljudskog bića, ali i njegovu veličinu i snagu koju mu pruža jedino iskrena ljubav i osobna etika, rečeno kantovski: »Dvije stvari ispunjavaju dušu uvijek novim i sve većim divljenjem i strahopoštovanjem: zvjezdano nebo iznad mene i moralni zakon u meni.«


UTORAK


23. SRPNJA


64. GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU:

– »FLAM-A DUO & NINA ĆORIĆ« (21 sat)

– »CODA III/BALKAN ZOO & NINA ĆORIĆ« (23 sata)

SRIJEDA


24. SRPNJA


64. GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU – »TVORNICA SNOVA I« (10 sati)

10. ZADAR JAZZ & BLUES FESTIVAL – RACHEL Z, OMAR HAKIM & JONATHAN TOSCANO (21.30)

Festival će otvoriti Rachel Z, virtuozna pijanistica i Omar Hakim, legendarni bubnjar koji je surađivao s nekim od najvećih imena u glazbenoj industriji, uključujući Weather Report, David Bowie, Foo Fighters, Chic, Sting, Madonna, Dire Straits, Bryan Ferry, Journey, Kate Bush, George Benson, Miles Davis, Daft Punk, Mariah Carey, The Pussycat Dolls, David Lee Roth i Celine Dion. Njegov raznolik i dinamičan stil bubnjanja učinio ga je jednim od najtraženijih glazbenika na svjetskoj sceni. Uz Rachael Z i Omara Hamika nastupit će vrhunski basist Johnaton Toscano.