Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

ČEKA SE DOGOVOR

Francuska i dalje odbija njemačke zahtjeve da se promijene pravila o emisijama iz automobila

Autor: Hina

21.03.2023. 12:58
Francuska i dalje odbija njemačke zahtjeve da se promijene pravila o emisijama iz automobila

Foto: iStock/NLFrancuska ministrica europskih poslova odbacila je u utorak njemačko protivljenje zakonu prema kojemu bi novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. morali imati nultu emisiju CO2, i rekla je da treba podržati raniji sporazum.


Nakon višemjesečnih pregovora, Europski parlament, Europska komisija i države članice Europske unije prošle godine pristali su na zakon koji bi od 2035. onemogućio prodaju automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.


No, Njemačka je ovaj mjesec u zadnji čas objavila svoje protivljenje. Želi da se nakon tog datuma dopusti prodaja novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem ako ih pokreću e-goriva.
“Trebamo se držati onoga što je dogovoreno. Ne sumnjam da će Nijemci pronaći dogovor sa svojim kolegama o tome”, rekla je francuska ministrica Laurence Boone novinarima u Bruxellesu.


Njemačka ministrica za EU pitanja Anna Luehrmann rekla je da je sporazum prihvaćen, ali je dodala da njemačka vlada i Europska komisija još uvijek razgovaraju o nekim posljednjim detaljima.


“Očekujem da će ti razgovori biti zaključeni prije samita ovog tjedna”, rekla je, govoreći o samitu čelnika EU koji će se održati u četvrtak i petak.