Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ORIGINALNI KOMAD

«Feral« je putokaz za istraživanje Arsenovog rada

Autor: Nikolina Lucić

11.01.2023. 10:32
«Feral« je putokaz za istraživanje Arsenovog rada

Foto: Mate KominaArsen Dedić, jedan od najpoznatijih domaćih kantautora, svojim je pjesmama i poezijom zadužio domaću javnost. Niti nakon njegove prerane smrti nismo zaboravili na njegov genijalni talent, neponovljive pjesme i jedinstveni smisao za humor, kojim je oduševljavao obožavatelje.


Na daskama je zadarskog kazališta njemu u čast sinoć zaigrao originalni komad HNK-a Šibenik, koji slavi najbolje od Arsena, koji je bio jednako poznat kao poeta i kao glazbenik. Više od tri godine na pozornici, više od 70 izvedbi i preko 100 jedinstvenih i neponovljivih verzija »Ferala«, sukus je ljubavi koju Šibenčani gaje prema jednom i jedinstvenom Arseniju.


Spajanje njegova rada s kazališnom umjetnošću izrodilo je »Arsenov feral«, poetsko-glazbenu večer, format koji nudi sadržaj koji je jednako prikladan u izvedbama uživo i preko internetskih platformi.
»Feral« je putokaz za istraživanje njegova i rada drugih pjesnika i pjesnikinja, ali tako da ostane istaknuto ono što mora biti najvažnije kada se cijeli jedan program posvećuje velikom pjesniku. Zamišljen u početku kao jedan od popratnih programa u produkciji HNK-a Šibenik »Arsenov feral« se pokazao kao vrijedan i prepoznatljiv sadržaj šibenskog kazališta.I to je, ma kako moglo zvučati, zasluga Arsena Dedića, jer kada se u umjetnosti oslanjate na najveće, onda ograničenja ne vrijede, a mogućnosti postaju beskrajne, a sve što treba učiniti je prepustiti se njegovom naslijeđu kojem je »Arsenov feral« posveta što traje i mijenja se.


Poezija, glazba i kazalište bile su muzom najznačajnijeg hrvatskog kantautora, jednog od najboljih pjesnika našeg jezika i skladatelja čije su kompozicije nadživjele scensko – izvedbena djela za koja su pisane. Glumci i glazbenici iz Šibenika za Zadrane su zato izveli šansone i poeziju Arsena Dedića, Brela, Fabrizia De Andrea, Gina Paolija i mnogih drugih.