ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ostvarenje sna

Porschei nekad i sad. Počela proslava 75 godina sportske verzije legendarnih auta

Autor: Edi Prodan

11.02.2023. 08:50
Porschei nekad i sad. Počela proslava 75 godina sportske verzije legendarnih auta

Porsche se u svijetu sporta pojavio 1948. godine s modelom 356, danas ga nasljeđuje 357Godine 1948. Ferry Porsche ostvario je svoj san o sportskom automobilu: proizvodi Porsche 356 »No. 1« Roadster. To je označilo rođenje jednog legendarnog brenda i kamen temeljac za uzornu priču o uspjehu, za legendu o Porscheu. S obzirom na to da je to bilo prije točno 75 godina, obljetnica je obilježena proslavama diljem svijeta kao i konceptnim dizajnom Porsche Vision 357. Proslava je krenula posebnom izložbom »Driven by Dreams.


75 godina Porsche sportskog automobila« smještenom u »Drive. Volkswagen Group Forum« u Berlinu i traje do 10. rujna 2023. godine. Posjetitelji imaju priliku uroniti u snove i rizike Porscheove uspješne priče i sami zapisati svoje snove i vrijednosti koristeći digitalni modul. »Driven by Dreams« definira srž marke. Osim toga, slogan odražava pristup kojim ljudi koji stoje iza brenda Porsche te svakodnevno rade kako bi ostvarili snove kupaca diljem svijeta.


– Svojih 75 godina slavimo zajedno s ljudima koje pokreću snovi. Ponosni smo na naše nasljeđe. Ono čini našu osnovu za uspješnu budućnost. Kombiniramo naše nasljeđe s inovacijama i napretkom – i nastavljamo dodavati nove sjajne momente jedinstvenoj priči o Porscheu, govori Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora tvrtke Porsche AG.
Primjer toga je upravo Porsche Vision 357 – u počast modelu 356. Izložen je u Berlinu, a tim Style Porsche time prenosi monolitni dizajn u sadašnjost i pokazuje moguće oblike buduće filozofije dizajna: upečatljiv primjer je kontinuirano unaprjeđenje svjetlosnog potpisa, koji ukazuje na budućnost na način koji je jednako progresivan koliko i vizionarski. Osnovna ideja odražava uzajamni utjecaj tradicije i inovacija:


Kako bi danas izgledao san Ferryja Porschea o sportskom automobilu?


– S Porsche Vision 357 stvorili smo vrlo poseban rođendanski dar. On naglašava važnost našeg dizajnerskog DNK-a koji se temelji na modelu 356. Studija je pokušaj koherentnog povezivanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Proporcije podsjećaju na povijesni model, detalji vizualiziraju pogled u budućnost, pojašnjava Michael Mauer, voditelj Style Porschea.


Automobil je izgrađen na tehnološkoj platformi modela 718 Cayman GT4 RS snage 500 KS tako da Porsche Vision 357 predstavlja izvanredne performanse sportskog automobila. Dizajn je oduvijek bio elementarni dio legende Porschea. Vizionarske studije i konceptna vozila čine osnovu jedinstvenog i inovativnog dizajna.


– Kreativno razmišljanje o budućnosti ključna je zadaća tima Style Porsche. Jer studije su baza ideja za dizajn budućnosti. Neprestano smo na konceptualnom putovanju u budućnost mobilnosti. Povijest brenda nam pritom uvijek služi kao izvor inspiracije. Osvrnuti se na našu tradiciju studijom o budućnosti samo je naizgled paradoksalno. Kreativna sloboda također je važna: Odatle potječu dragocjene ideje koje nam pomažu da nastavimo inovativno razmišljati o našoj dosljednoj filozofiji dizajna, dodaje Michael Mauer.


Porsche nastavlja proslavu obljetnice na »Retro Classicsu« u blizini Stuttgarta. Vodeći sajam kulture povijesnih automobila održat će se od 23. do 26. veljače. Zatim Porsche 9. lipnja otvara veliku posebnu izložbu. Porsche Njemačka će 10. i 11. lipnja obljetnicu staviti u fokus na »Festival of Dreams« na Hockenheimringu. U tamošnjem Porsche Experience Centru proizvođač sportskih automobila predstavit će povijest, sadašnjost i budućnost marke. Organizirat će se izložbe vozila, razgovori o snovima, nastupi uživo, različiti tematski svjetovi i mnoga druga uzbudljiva iskustva za sve zainteresirane, članove Porsche kluba, automobilske zajednice, obožavatelje i kupce svih uzrasta. Djeca će doći na svoje u »Kids World«. Uz posebno uređen prostor za kampere, »Festival of Dreams« nudi i mogućnosti za noćenje. A moto sport također igra važnu ulogu: Uz izravni prijenos 24-satne utrke Le Mansa, na licu mjesta bit će Porsche Carrera Cup Njemačka, Porsche Carrera Cup Beneluks i ADAC GT Masters. Roadshow i izložbe diljem svijeta Muzej automobila Petersen u Los Angelesu, izložba automobila na najvišoj nadmorskoj visini na svijetu na Großglockneru i Muzej prometa u Luzernu također pripremaju prostor priči o uspjehu »75 godina Porsche sportskog automobila«. Osim toga, »Heritage Truck« posebno dizajniran za godinu obljetnice dovest će izložbeni sadržaj za »Driven by Dreams« u više od 60 odredišta u Europi i SAD-u. Završetak aktivnosti diljem svijeta obilježit će automobilski festival »Rennsport Reunion« u Kaliforniji koji će se održavati od 28. rujna do 1. listopada.