Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

problematična izjava

Željka Markić molitelje usporedila sa židovima u nacističkoj Njemačkoj

Autor: Hina

10.07.2024. 14:02
Željka Markić molitelje usporedila sa židovima u nacističkoj Njemačkoj

Foto: Patrik Maček/PIXSELLIzostale su odgovarajuće reakcije onih koji su plaćeni da štite prava u Hrvatskoj i pomažu u formiranju pravne svijesti odnosa među ljudima na način da se poštuje različitost, poručila je čelnica Udruge “U ime obitelji” Željka Markić na današnjem okruglom stolu zbog navodnog nasilja prema moliteljima na trgovima.
Izrazila je žaljenje što se predstavnici drugih stranaka, osim DP-a kao suorganizatora i HDZ-a, nisu odazvali na poziv za sudjelovanjem na okruglom stolu.


“Oni (molitelji) su skupina muškaraca koji dolaze na javno mjesto u skladu sa zakonom, Ustavom i svim međunarodnim konvencijama moliti. Zašto oni to rade, koje su im nakane, slažemo li se mi s time, to nema veze s time da oni imaju pravo kleknuti na taj trg i, ako ne krše javni red i mir, moliti.


No, izloženi su maltretiranju, zlostavljanju, ponižavanju, etiketiranju, dehumanizaciji kao da su neke osobe koje se iz ovog društva trebaju izgurati na nasilan način”, istaknula je Markić.
Tišinom na napade kontraprosvjednika na molitelje šalje se poruka da je ovakav način ophođenja prema njima prihvatljiv i da su diskriminacija i dehumanizacija nešto normalno u ovom društvu, dodala je.


“Jesu li ti muškarci zaslužili da se ih se uspoređuje sa životinjama i da ih se tretira istom metodologijom kojom je nacistička Njemačka tretirala Židove? Nadam se da će ovo izvješće pomoći da se ova praksa zaustavi”, rekla je.
Podršku moliteljima iskazali su zastupnici Domovinskog pokreta i HDZ-a.


“Javno iskazivanje vjere ni na koji način ne može biti zabranjeno ili nespojivo s postulatima sekularne liberalne demokracije”, rekao je DP-ov Krešimir Čabaj, a HDZ-ova Ljubica Lukačić naglasila da jedna manjina maltretira većinu.