ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

RAT U UKRAJINI

Vođa Wagnera odbacuje pisanje Washington Posta o izdaji

Autor: Hina

15.05.2023. 13:58
Vođa Wagnera odbacuje pisanje Washington Posta o izdaji

Foto: Screenshot TwitterJevgenij Prigožin, zapovjednik ruske paravojne formacije Wagner, u ponedjeljak je odbacio izvješće Washington Posta da je ukrajinskoj vladi ponudio otkrivanje položaja ruskih trupa. Američki dnevni list se u svom članku poziva na curenje informacije iz američkih obavještajnih službi.


Wagnerovi vojnici su mjesecima na prvoj crti bojišnice kod Bahmuta, ukrajinskog grada na istoku zemlje, kojeg nastoje osvojiti od kada je na zimu krenula snažna ruska ofenziva.


Prema pisanju WP-a, Progožin je u siječnju dao Ukrajini posebnu ponudu: ako ukrajinski zapovjednici povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta, on će Kijevu dati informacije o položajima ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla iskoristiti za napad.
Prigožinova milicija je često izražavala neslaganje s odlukama ruskog vojnog vrha, a Prigožin se već tjednima u svađi s ruskim vojnim zapovjednicima za koje tvrdi da nisu opremili i opskrbili njegove snage.


WP, pozivajući se na obavještajne izvore, piše da je Prigožin spomenuti prijedlog prenio svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj upravi, s kojima je održavao tajnu komunikaciju tijekom rata. Ukrajina je, prenosi list, odbila ponudu.


Prijetnja Prigožina


U video poruci objavljenoj na Telegramu, Prigožin je optužbe odbacio kao “gluparije” i navodi da iza orkestiranog napada na njega stoje neki stanovnici moskovske četvrti Rubljovka, sjedište mnogih tvrtki i političke elite.


On također odbacuje da se sa šefom ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilom Budanovom sastao u neimenovanoj afričkoj državi. Prigožin tvrdi da nije bio u Africi od početka sukoba u Ukrajini, a ideju da je s njim telefonski razgovarao naziva smiješnom.


Prigožin je prošli tjedan zaprijetio da će povući svoje borce iz Bahmuta ukoliko im ministarstvo obrane ne dostavi više streljiva, ali je također rekao da će se na njega i njegove ljude, kada bi to odlučio, gledalo kao na izdajnike.


Regularnu rusku vojsku je potužio da je propustila zaštitila bočne položaje njegovih boraca i opetovano tvrdi da ruska poslovna elita i najviši vojni dužnosnici potkopavaju vojnu operaciju u Ukrajini.


Bijela kuća je odbila komentirati tekst WP-a. Američki list je objavio članak na temelju američkih tajnih dokumenata koji su procurili i pojavili se na platformi za grupni chat Discord.


Kremlj je također odbacio u u ponedjeljak odbacio izvješće da je Prigožin navodno ukrajinskoj vladi ponudio otkrivanje položaja ruskih snaga, rekavši da podsjeća na novinsku patku.