Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

OTKRIVEN PRIJE 40 GODINA

Virus HIV-a više nije smrtna presuda za zaražene

Autor: Hina

18.05.2023. 09:54
Virus HIV-a više nije smrtna presuda za zaražene

Foto: iStock/NLČetrdeset godina od otkrića HIV-a, svijet je daleko odmaknuo u borbi protiv smrtonosnog virusa koji je nekada bio obavijen velom straha i srama, ali se sada tretira kao kronična bolest koju se može držati pod kontrolom. Virus HIV-a otkriven je u svibnju 1983., ali su prve naznake o novoj bolesti stigle dvije godine ranije kad su američki epidemiolozi izvijestili o pet slučajeva rijetkoga oblika upale pluća među homoseksualcima u Kaliforniji.


To je bilo prvo upozorenje o sindromu stečene imunodeficijencije (AIDS), tada još uvijek nepoznatom i bez službenog naziva. Liječnici zatim identificiraju “oportunističke infekcije”, bolesti koje se javljaju u osoba s već postojećim kroničnim bolestima ili u onih s oslabljenim imunitetom, među intravenoznim korisnicima droga te kod hemofiličara.


Izraz AIDS pojavljuje se prvi put 1982. godine. Bolest je pogrešno predstavljena kao “homoseksualni poremećaj”.


Identifikacija
U siječnju 1983. francuski istraživači Françoise Barré-Sinoussi, Jean-Claude Chermann i Luc Montagnier, voditelj istraživanja, identificiraju virus koji bi, kako su tada kazali “mogao biti odgovoran“ za AIDS. Njihovo otkriće objavljeno je 20. svibnja u časopisu Science.


Sljedeće godine američki stručnjak Robert Gallo tvrdi da je otkrio “vjerojatni” uzrok AIDS-a, retrovirus HTLV-III. Ispostavilo se da su ta dva virusa ista i u svibnju 1986. službeno postaje poznat kao virus ljudske imunodeficijencije ili HIV.


Antiretrovirusno liječenje


U ožujku 1987. prva antiretrovirusna terapija poznata kao AZT odobrena je u Sjedinjenim Američkim Državama. Osim što je vrlo skupa, ima i ozbiljne nuspojave.


Sjedinjene Države i Francuska složile su se da Gallo i Montagnier zaslužuju zasluge za otkriće HIV-a. No Nobelova nagrada 2008. godine dodijeljena je samo francuskoj ekipi. U srpnju 1985. američki glumac Rock Hudson objavljuje da boluje od AIDS-a, a tri mjeseca kasnije umire. To je prva smrt neke slavne osobe uzrokovana AIDS-om.


Nakon toga mnoštvo drugih zvijezda podliježe bolesti, uključujući legendarnog pijanista Liberacea (veljača 1987.), pjevača Queena Freddieja Mercuryja (studeni 1991.) te ruskog plesača i koreografa Rudolfa Nureyeva (siječanj 1993.).


Godine 1994. AIDS postaje vodeći uzrok smrti među Amerikancima u dobi od 25 do 44 godine.


Nov pristup


Dvije nove klase lijekova iz sredine 90-ih godina početak su kombiniranja različitih antiretrovirusnih terapija. Nazvane trostrukim terapijama, prvi su učinkoviti tretman za HIV. Godina 1996. prva je tijekom koje se smanjio broj umrlih od AIDS-a u Sjedinjenim Državama.


Dok brojke u SAD-u padaju, u Africi, u kojoj je AIDS najveći ubojica do 1999. godine, rastu. Godine 2000. UNAIDS i pet velikih farmaceutskih kompanija potpisali su ugovor o distribuciji pristupačnih terapija u siromašnije zemlje.


Godinu dana kasnije, Svjetska trgovinska organizacija mijenja pravila o intelektualnom vlasništvu kako bi omogućila zemljama u razvoju proizvodnju generičkih verzija patentom zaštićenih lijekova za HIV.


Godine 2004. zemlja s najvećim brojem slučajeva HIV-a u svijetu, Južnoafrička Republika, nakon godina negiranja AIDS-a, čini antiretrovirusne terapije dostupnima kroz javni zdravstveni sustav.


Prvi lijek


Timothy Ray Brown, Amerikanac koji je već više od desetljeća živio s HIV-om, izliječen je od virusa nakon terapije liječenja raka.


Brown je prošao dvije transplantacije koštane srži koja sadrži mutaciju gena koji sprečava napad HIV-a na stanice domaćina. U srpnju 2012. američka regulatorna tijela odobrila su prvu tabletu za svakodnevnu upotrebu koja pomaže u sprečavanju infekcije HIV-om.


Truvada ili PrEP je profilaksa koju uzimaju visokorizične, ali HIV-negativne osoba kako bi se spriječilo da se zaraze. U zadnjih pet godina prvi put više od polovine svih osoba zaraženih HIV-om prima antiretrovirusnu terapiju.


Taj se omjer u međuvremenu povećao na tri četvrtine: od 38,4 milijuna zaraženih ljudi liječi se 28,7 milijuna, podaci su UNAIDS-a iz 2021. godine. Pandemija covida poremetila je pristup zdravstvenim sustavima, testiranju i liječenju, usporivši napredak u borbi protiv AIDS-a koji je u proteklih 40 godina ubio 40,1 milijun ljudi.


U 2021. zabilježeno je 650.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih AIDS-om i 1,5 milijuna novih infekcija. UNAIDS se nada da će do 2030. uspjeti okončati AIDS kao prijetnju javnome zdravlju.