Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

SRUŠENA ENERGETSKA MREŽA

Veliki dio Kijeva i dalje bez struje i vode

Autor: Hina

24.11.2022. 09:13
Veliki dio Kijeva i dalje bez struje i vode

Foto: ReutersViše od dvije trećine ukrajinske prijestolnice još uvijek je bez struje u četvrtak ujutro, a dio stanovnika nema ni vodu, dan nakon što su ruski projektili izazvali najveće prekide u Kijevu u devet mjeseci rata.


Glavni grad bio je jedna od glavnih meta najnovijeg vala napada na energetska postrojenja zbog čega je u mnogim regijama prekinuta opskrba strujom, a u drugima je došlo do hitnih isključivanja električne energije kako bi se uštedjela struja i omogućili popravci dok zima dolazi.


Temperatura je preko noći pala ispod nula stupnjeva Celzija u gradu koji je prije rata imao 2,8 milijuna stanovnika i u kojem već pada snijeg, a ulice su zaleđene.
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da električari i serviseri čine sve kako bi struju vratili “što je brže moguće”, ali će oporavak uvelike ovisiti o ukupnoj energetskoj ravnoteži nacionalne mreže.


Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika Volodimira Zelenskija, rekao je da je ponovno uspostavljena opskrba strujom u regijama Kirovohrad i Vinica.


Na jugu, guverner regije Mikolajiv Vitalij Kim apelirao je na Ukrajince da budu što štedljiviji u korištenju energije.


“Potrošnja jutros raste (što je i logično), nema dovoljno kapaciteta u sustavu da ga uključimo za više potrošača”, napisao je na Telegramu, pozivajući stanovike na štednju struje.


Ministar energetike German Galušenko rekao je u četvrtak da Ukrajina očekuje da će tri nuklearne elektrane koje su isključene zbog ruskih napada ponovno u četvrtak početi raditi.


“Očekujemo da će do večeri nuklearne elektrane ponovno početi raditi, dajući struju u mrežu, što će značajno smanjiti energetski deficit”, rekao je na nacionalnoj televiziji.


Ukrajinski predsjednik Zelenskij pozvao je u srijedu Vijeće sigurnosti UN-a da nešto poduzme protiv Rusije zbog napada na civilnu infrastrukturu koji su ponovno ukrajinske gradove ostavili bez struje i vode u vrijeme sve veće hladnoće.


Rusija je raketnom baražnom vatrom udarila po gradovima diljem Ukrajine ubivši desetero ljudi, prisilivši vlasti da isključe nuklearne elektrane i prekinuvši opskrbu strujom i vodom u brojnim mjestima.


“Samo danas, u jednome danu pogođeni smo sa 70 raketa. To je ruska formula za teror. I to sve na našu energetsku infrastrukturu, bolnice, škole, transport, naselja, sve je gađano”, rekao je Zelenskij u video obraćanju Vijeću sigurnosti.


Ukrajina očekuje “vrlo oštru reakciju” svijeta na zračne napade, dodao je.


Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija požalio se da video obraćanje Zelenskog nije u skladu s pravilima vijeća i odbacio “bezobzirne prijetnje i ultimatume” Ukrajine i njezinih zapadnih saveznika.


Nebenzija je ustvrdio da su štetu na infrastrukturi izazvale ukrajinske protuzračne rakete kojima su gađani ruski projektili i pozvao zapad da prestane naoružavati Kijev protuzračnim sustavima.


Cijela kijevska regija, u kojoj živi tri milijuna ljudi, ostala je bez struje i vode, kazao je tamošnji guverner.


Veći dio Ukrajine imao je iste probleme, a neka područja uvela su redukcije kako bi sačuvala rezerve energije.