Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

predsjednika europske komisije

Ursula von der Leyen u Splitu hvali Hrvatsku uoči europskih izbora

Autor: Hina

10.05.2024. 19:44
Ursula von der Leyen u Splitu hvali Hrvatsku uoči europskih izbora

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELLPredsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je u petak u Splitu Hrvatsku zbog snažnog zalaganja za približavanje zapadnog Balkana, posebno BiH, Europskoj uniji, te zahvalila Zagrebu za potporu Ukrajini u ratu protiv ruskog agresora.


Von der Leyen boravi u Splitu, drugi put u osam mjeseci, gdje će se tijekom večeri održati zajednički skup EPP-a i HDZ-a uoči europskih izbora.


Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja ove godine.
“BiH ima još prepreka no uz pomoć Hrvatske jako sam optimistična da će budućnost BiH biti uz EU”, rekla je Ursula von der Leyen.


Hrvatski premijer Andrej Plenković je naglasio da je uz potporu predsjednice Europske komisije i Hrvatske EU u ožujku donijela odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.


“To je strateško postignuće i nešto što će pridonijeti miru i stabilnosti u zemlji. Zato sam ponosan što će nam se kasnije danas pridružiti premijer BiH i predsjednik HDZ BiH”, kazao je.


Čelnica Ek je također  zahvalila Hrvatskoj zbog snažne potpore Ukrajini protiv ruskog agresora.


“Najprije i najvažnije želim se zahvaliti zbog snažne potpore Ukrajini protiv ruskog nasilnog rata. Stojimo rame uz rame kako bismo pomogli ovoj hrabroj državi koja se bori za svoju neovisnost i preživljavanje”, naglasila je.


Von der Leyen je kazala da Hrvatska ima jako snažan glas u EU pogotovo po pitanju dekarbonizacije, digitalizacije i demografije.


Naglasila je i da je važno da se u izbornoj kampanji radi za snažnu Europu koja štiti demokraciju, promiče prosperitet i jača sigurnost.


Plenković je istaknuo da je korištenje europskih fondova bilo jedno od ključnih ciljeva njegove politike posljednjih osam godina, te da je Hrvatska bila na 66 posto uobičajene razvijenosti Europe, dok je sada na 76 posto.


Podsjetio je i da je Hrvatska izgradila izvrsnu infrastrukturu koju je djelomično financirala EU, kao Pelješki most ili LNG terminal na Krku, a mnogi su projekti još u procesu implementacije.


Prije samog večernjeg skupa, koji se održava u dvorani na Gripama, predsjednik HDZ-a Plenković je posjetio Zakladu Robert Schuman u Splitu nakon čega se zajedno s Ursulom von der Leyen na terasi hotela družio s mladima.


Uspjeli su prije velikog predizbornog skupa prošetati splitskom Rivom, te popiti kavu s kandidatima HDZ-a za europske izbore. Pridružila im se predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.