Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

OBIŠLI PRITVORE I GROBNICE

UN objavio mučno izvješće o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini

Autor: Hina

16.03.2023. 20:20
UN objavio mučno izvješće o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini

Foto: ReutersRusija je počinila ratne zločine u velikom rasponu, od namjernih ubojstava i mučenja do deportacije djece, priopćilo je u četvrtak neovisno Međunarodno istražno povjerenstvo o Ukrajini koje djeluje pod mandatom UN-a.


Izvješće, zasnovano na razgovorima s više od 500 osoba, satelitskim snimkama i obilascima pritvora i grobnica, objavljeno je u trenutku kada se očekuje da Međunarodni kazneni sud u Den Haagu zatraži uhićenje ruskih dužnosnika zbog prinudne deportacije djece iz Ukrajine i napada na civilnu infrastrukturu.


Povjerenstvo navodi i da su ruske snage izvele “neselektivne i nesrazmjerne” napade na Ukrajinu, da su pribjegavale mučenju, ubijale civile izvan ratnih zona i da nisu poduzele mjere da zaštite ukrajinsko stanovništvo.
“Ruske su vlasti, osim ratnih zločina, počinile i brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava i kršenja ljudskih prava”, stoji u izvješću.


Prema izvješću, u ruskim pritvorskim jedinicama žrtve su bile izložene električnim šokovima s vojnim telefonom, metodi poznatoj kao “poziv Putinu”, ili su bile obješene o strop.