Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

u njemu ništa novo

Umjesto pojašnjenja slučaja 3D snimanja, ministrica tek dala izvješće

Autor: Dražen Ciglenečki

25.01.2024. 09:40
Umjesto pojašnjenja slučaja 3D snimanja, ministrica tek dala izvješće

Foto: Marko Lukunic/PixsellSaborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu tek je primio na znanje izvješće ministrice Nine Obuljen Koržinek o »provođenju hitnih mjera i 3D dokumentiranju stanja oštećenja kulturnih dobara na područjima pogođenim potresima s epicentrom u okolici Zagreba, Petrinje, Siska i Gline«. Nije ga, dakle, prihvatio, što je uobičajena praksa kada je riječ o izvješćima HDZ-ovih ministara.


Postupanje Nine Obuljen Koržinek u vezi ovog 3D snimanja, posla što ga je njezin resor povjerio zagrebačkom Geodetskom fakultetu, tjednima je predmet propitivanja internetskog portala Telegram. Ona je uvijek tvrdila da je radila sve po zakonu i da uhićenja istaknutih djelatnika Geodetskog fakulteta po nalogu Ureda europske javne tužiteljice nemaju ništa s njom.


Premijer Andrej Plenković podržava svoju ministricu, ali nije se upuštao u objašnjavanje njezinog slučaja, nego je to prepustio samoj Nini Obuljen Koržinek. I u utorak navečer je Plenković, na novinarsko pitanje o posljednjem tekstu Telegrama o ovoj temi, rekao da će ministrica o tome u srijedu govoriti. Mislio je baš na sjednicu Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, s obzirom na to da je Marijana Puljak iz Centra zatražila da Nina Obuljen Koržinek podnese izvješće o spornom 3D snimanju.
Izvješće su članovi Odbora dobili malo prije početka sjednice, žalili su se da u njemu ionako skoro ničega nema, pa su neki predlagali i odgodu sjednice dok ministrica kulture ne pripremi primjereniji dokument. Sjednica je ipak održana, a Nina Obuljen Koržinek je priznala da u izvješću nema ničega što već odavno nije na web-stranici njezinog ministarstva.


Čini se da time nisu ni u HDZ-u bili zadovoljni, pa su izglasali zaključak da se to izvješće samo prima na znanje. Nina Obuljen Koržinek prethodno je ponavljala da nije preplatila Geodetski fakultet i da je to bilo dobro uloženih dva milijuna eura temeljem čega je omogućeno trošenje 680 milijuna eura alociranih za sanaciju posljedica potresa.