Utorak, 27. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

POGOĐEN ODJEL ZA RODILJE

Ukrajinci optužili Ruse za okrutni napad na rodilište

Autor: Hina

23.11.2022. 11:15
Ukrajinci optužili Ruse za okrutni napad na rodilište

Foto: ReutersU ruskom napadu na lokalnu bolnicu u Zaporižji, u kojem je pogođen odjel za rodilje, poginulo je novođenče, objavile su u srijedu ukrajinske hitne službe.


“U noći na 23. studenoga, u gradu Vilniansk u regiji Zaporižja, u raketnom napadu na području lokalne bolnice pogođeno je rodilište. U pogođenom dijelu dvokatnice nalazili su se majka i beba te liječnik. Novorođenče je poginulo, a majka i liječnik su spašeni iz ruševina”, priopćila je Državna služba za izvanredna stanja.


Majka je ranjena, napisao je na Telegramu predsjednik Volodimir Zelenskij te dodao da “teroristička država nastavlja ratovati protiv civila”.
Gradić Vilniansk se nalazi na sjeveru Zaporižje čiji je veći južni dio pod ruskom okupacijom.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je u srijedu Ukrajinu zbog “bebožnog”, “divljačkog” i “nemoralnog” napada na manastir Pravoslavne crkve u Kijevu.


Ukrajinska služba sigurnosti SBU i policija izvele su raciju na tisuću godina stari kompleks Kijevsko-pečerske lavre rano u utorak u sklopu operacije sprječavanja “subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi”, objavio je SBU.


Manastir je ukrajinski kulturni dragulj i sjedište ruskog ogranka Ukrajinske pravoslavne crkve koja potpada pod Moskovsku patrijaršiju.


U srijedu je glasnogovornica ruskog MVP-a Marija Zaharova rekla da nema opravdanja za raciju i usporedila je “kijevski režim” sa svetkovinama Bakhusa, rimskog boga vina čije se ime u Rusiji često povezuje s nemoralnim ponašanjem, kaosom i bančenjem.


“To je neka vrsta bezbožnih bakanalija. Za to nema ni opravdanja ni objašnjenja, a ne može ga ni biti”, rekla je za radio Sputnjik.


“Riječ je o još jednoj apsolutno nemoralnoj i divljačkoj akciji kijevskog režima”.


Ruska pravoslavna crkva rekla je u utorak da je racija izvedena u manastiru “akt zastrašivanja”,