Utorak, 3. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

rat u ukrajini

Ukrajina pozdravlja prvi uspješni protunapad u obrani Bahmuta

Autor: Hina

15.05.2023. 10:34
Ukrajina pozdravlja prvi uspješni protunapad u obrani Bahmuta

Foto: ReutersUkrajinska vojska pozdravila je u ponedjeljak nedavno napredovanje oko Bahmuta kao svoj prvi uspješni protunapad u borbi protiv ruskih snaga za kontrolu nad tim istočnim gradom.


Kijev je međutim također rekao da je stanje u Bahmutu teško i upozorio da Moskva nije promijenila svoj cilj zauzimanja grada i da šalje jurišne snage u predgrađe Bahmuta.


Ukrajinska vojska rekla je prošli tjedan da je počela potiskivati ruske snage u Bahmutu i oko njega nakon višemjesečnih teških borbi, a Moskva je priznala da su se njezine snage povukle sjeverno od grada.
“Napredovanje naših snaga u smjeru Bahmuta prvi je uspjeh ofenzivnih akcija u obrani Bahmuta”, rekao je general-pukovnik Oleksandr Sirskij, zapovjednik kopnenih snaga, u izjavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.


“Zadnjih nekoliko dana pokazalo se da možemo napredovati i uništavati neprijatelja i u ovako iznimno teškim uvjetima”, rekao je. “Mi se borimo s manje resursa od neprijatelja. Istodobno smo u stanju pokvariti njegove planove”, dodao je.


Očekuje se da će Kijev uskoro pokrenuti veliku protuofenzivu kako bi pokušao ponovno zauzeti teritorij pod ruskom okupacijom, ali ukrajinski dužnosnici su naznačili da dobici oko Bahmuta ne signaliziraju da je počeo širi protunapad.


Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar rekla je da se teške borbe nastavljaju u Bahmutu i oko njega, te da je ondje “sve” teško.


“Rusi nisu promijenili svoje ciljeve. Šalju jurišne snage u predgrađe Bahmuta”, napisala je na Telegramu.


Moskva, koja je pokrenula svoju sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu prije gotovo 15 mjeseci, vidi Bahmut kao odskočnu dasku za napad na druge ukrajinske gradove.


Kijev je ranije rekao da zadržavanje obrane Bahmuta omogućuje vojsci da pripremi svoju očekivanu protuofenzivu.