Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

gospić

U tijeku sanacija Kaniške Čitaonice, zgrade koja 120 godina čini kulturno jezgro grada

Autor: Marin Smolčić

22.01.2023. 11:19
U tijeku sanacija Kaniške Čitaonice, zgrade koja 120 godina čini kulturno jezgro grada

Foto: Marin Smolčić

Osnovana daleke 1907. godine Kaniška Čitaonica svakako je jedna od kulturoloških simbola Gospića. Tako je bilo sve do 1968. kad je zgrada prvi put nestala u požaru. Nakon njene obnove i stavljanja u funkciju požar  opet poharao ovu zgradu 4. siječnja 2022. godine.


Stariji Gospićani vole kazivati kako je u  tom razdoblju Čitaonica  bilo „kulturno srce grada“, mjesto gdje su se prije dolaska el. struje u grad i dominacije elektronskih medija prezentirale brojne izložbe, opismenjavali stariji, održavale promocije knjiga i časopisa, slušali koncerti, uvježbavali tamburaški (kasnije pop-rock) sastavi, a u novije vrijeme bila je mjesto za održavanje treninga više sportskih udruga, prostor za rad planinara i bike-udruge.


Nedugo nakon zadnjeg požara na Čitaonici Grad Gospić je ubrzo pokrenuo obnovu zgrade. Nakon sanacije i izmjene dijela krovne konstrukcije postavljen je  novi limeni pokrov na cijelom krovištu zgrade. Kako nas je izvjestila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša obnova krovne konstrukcije i krova stajala je oko 100 tisuća kuna.


Ovih dana je  na zgradi ugrađena  vanjska stolarija, obnovljene su elektro-instalacije, zatim slijede radovi na zidnim i podnim oblogama, u čemu će svakako puno pomoći gradsko poduzeće „Komunalac“. Obnovu ovog objekta u cijelosti će snositi Grad Gospić.
Svi sugovornici će vam reći kako je Kaniška Čitaonica povijesno zdanje, neprijeporni važni čimbenik kulturng identiteta grada  Gospića, ličke metropole na obalama rijeka Bogdanice i Novčice.