Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

RAZLIČITI STAVOVI

U saborskom Klubu za pravednu Hrvatsku svatko misli svoje

Autor: Dražen Ciglenečki

07.03.2023. 13:47
U saborskom Klubu za pravednu Hrvatsku svatko misli svoje

Foto: PixsellKada je u petak prije oporbenog sastanka predsjednik SDP-a Peđa Grbin upitao Milana Vrkljana, predsjednika Kluba zastupnika Za pravednu Hrvatsku, kako će glasovati o prijedlogu opoziva premijera Andreja Plenkovića, on mu je odgovorio da će »oni biti suzdržani«. Bio je to razlog da opozicijski čelnici Vrkljana izbace sa sastanka na koji ga u budućnosti više neće niti zvati. Ali, Vrkljan je, premda predsjednik Kluba, odgovorio Grbinu zapravo samo u svoje ime.


Jedino je on bio suzdržan kada su se nešto kasnije zastupnici izjašnjavali o Plenkoviću, članica Kluba Za pravednu Hrvatsku Ružica Vukovac podržala je inicijativu da se predsjedniku Vlade izglasa nepovjerenje, a njihovog kolege Miroslava Škore nije u petak bilo u Saboru.


Gotovo identično se, što se ovog Kluba tiče, dogodilo i prilikom jednog drugog važnog glasovanja, krajem prošle godine o priključenju Hrvatske EU misiji obučavanja ukrajinskih vojnika.
Vrkljan je tada glasovao za taj prijedlog Vlade, Ružica Vukovac bila je protiv, a Škoro nije došao u Sabor. Jasno je, dakle, da je riječ o pluralističnom zastupničkom klubu, premda ga čini troje ljudi koji su mandat 2020. osvojili na listi Domovinskog pokreta. Ružica Vukovac, koja ne negira da su oni specifični, objasnila nam je jučer kako se uopće mogu održati na okupu tako politički heterogeni.


Bez kompromisa


– Činjenica jest da su naša stajališta različita, uostalom Škoro i ja nismo članovi Vrkljanove stranke, samo Kluba. Miro je sada puno glazbeno angažiran, priređuje koncerte i to je ostavilo određenog traga na njegovo zdravlje, pa je ovih dana bio na bolovanju i izostao je iz Sabora.


Ja, pak, nisam spremna raditi kompromise kada se radi o mojim uvjerenjima, pokazala sam to kroz desetak godina koliko sam u politici. Eventualno bih mogla podržavati ovu Vladu da je u nju nakon izbora ušao Domovinski pokret, a budući da nije, ja sam čvrsta oporba.


Moj je stav da ovo što se zbiva Hrvatsku vodi u katastrofu, možda čak i u Plenkovićevu autokraciju. S druge strane, Vrkljan je dosta blaži prema premijeru, nije za to da ga se previše propituje. Smatra da Plenković dobro obnaša svoju dužnost, da je uveo Hrvatsku u Schengen i europodručje. Ali, unatoč svim tim razlikama među nama, zasad uspijevamo nekako funkcionirati, rekla nam je Ružica Vukovac koja je prvi put u parlament ušla 2015. godine s Mostom.


Premijeru ona zamjera što nju i ostale zastupnike koji nisu dali glas za EUMAM misiju neprestano naziva putinofilima, ali sličnom se terminologijom služi i Vrkljan, koji je i u petak oporbu nazvao »proruskom pričom usmjerenom na destabiliziranje hrvatske države«. Stoga Ružici Vukovac zaista nije jednostavno balansirati unutar Kluba Za pravednu Hrvatsku.


Neutemeljena optužba


– Nikakve veze s Rusijom nemam i osobno sam Milanu u nekoliko navrata rekla da je neprihvatljivo to što on komunicira u javnosti. Nisam ja kao oporba niti dio platforme koju navodno okuplja predsjednik Zoran Milanović, o čemu Milan često govori. Zbunjena sam tom posve neutemeljenom optužbom. No, kažem, Milan i ja dogovorili smo se da ćemo, iako zastupamo suprotstavljene stavove, pokušati očuvati ovaj naš klub, uz uvjet da svatko od nas slobodno može iznositi za što se točno zalaže.


Tako je bilo i u odnosu na inicijativu za opoziv premijera, koju sam ja potpisala, a Milan je to odbio učiniti, poštujući moje drukčije argumente. Ne slažem se s njegovom tezom da bi smjena Plenkovića značila rušenje države, pa nije valjda premijer država, naglašava Ružica Vukovac.


Ona ne vjeruje da će predsjednik njezinog kluba postati žeton u Saboru, Vrkljan joj je, ističe, sam to potvrdio u više razgovora što su ih vodili u posljednje vrijeme. Podsjeća da je Vrkljan u Saboru i kritički znao govoriti o nekim negativnim pojavama u Hrvatskoj.


– Nikada mi Milan nije kazao da bi se htio prodati vladajućima, kao što je to napravio Zekanović, rekla nam je Ružica Vukovac. Zastupnica Kluba Za pravednu Hrvatsku spremna je prihvatiti poziv oporbe na njihove sastanke.


– Dva-tri puta sam bila na tim sastancima kada Milan nije mogao ići, pa bih se, ako će njega doista ignorirati, sigurno odazvala kada bi me sada izravno zvali, zaključuje Ružica Vukovac.