ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U OŠ Sv. Filip i Jakov 14 učenika manje, Sv. Petar bez prvašića

08.09.2021. 12:37


Školske zgrade Osnovne škole Sveti Filip i Jakov i područnih škola Sikovo, Raštane Donje, Turanj i Sveti Peter opet su oživjele. Završeni su ljetni praznici, započela je školska godina 2021./2022., koja bi trebala trajati do 21. lipnja 2022. Prvo polugodište je do 23. prosinca ove godine, a drugo od 10. siječnja 2022. godine.
OŠ Sv. Filip i Jakov protekle školske godine brojila je 351 učenika, što je bilo za osmero više nego prethodne školske godine. Međutim, ove školske godine u školske klupe sjelo je 14 učenika manje.


Prvašica 24, prvaša 14
– Prvog dana školske godine 2021./2022. matična škola u Sv. Filip i Jakov i područne škole su u Sv. Petru, Raštanima Donjim, Sikovu i Turnju imaju ukupno 337 učenika, kazala je Gordana Kurtov, ravnateljica OŠ Sv. Filip i Jakov.
Najuzbudljivije je zasigurno bilo malim prvašićima koji su se po prvi puta susreli sa školskim učionicama i zasjeli u klupe u kojima će provesti idućih osam godina. S obzirom na proteklu školsku godinu kad je bilo 46 prvašića, ove godine ih je 38 ili osmero manje.
– U školske klupe prvi puta ulazi 38 učenika prvih razreda, 14 djevojčica i 24 dječaka. Od toga 22 u matičnoj školi, sedam u područnoj školi Turanj, pet u područnoj školi Raštane Donje, četiri u područnoj školi Sikovo i nažalost ni jedan prvašić u područnoj školi Sveti Petar u kojoj je protekle školske godine bilo šest učenika prvog razreda, nabrojila je Gordana Kurtov.
Ovaj dan zasigurno će cijeloga života pamtiti prvašići i njihovi roditelji. Radost i uzbuđenje, ali bez vidljivih suza u očima podijelili su s nastavnicima, učiteljima i učenicima viših razreda koji su za nove đake pripremili veseli program dobrodošlice te ih recitacijama, pjesmom i plesom uveli u novo poglavlje života.


Zdravo i sretno odrastanje
Dobrodošlicu im je poželjela ravnateljica Kurtov, koja je pozvala roditelje na suradnju s učiteljima i djelatnicima škole u cilju što uspješnijeg stjecanja znanja i vještina potrebnih na daljnjem životnom putu te zdravog i sretnog odrastanja.
– Sada, u ovoj trećoj školskoj godini pod epidemiološkim mjerama, imamo iskustvo. Treba samo poželjeti da će se nastava tijekom cijele školske godine održavati u školskim razredima, što je najbolje za učenike, njihove učitelje, ali i za roditelje, poželjela je Kurtov uz nazočnost članova Općinskog vijeća.
A zahvaljujući Općini Sv. Filip i Jakov i njezinom socijalnom programu o skrbi i brizi o svim uzrasnim dobima općinskih žitelja, počevši od rođenja, vrtića, osnovne i srednje škole te visokog obrazovanja do života u trećoj životnoj dobi, učenike je dočekala školska kuhinja, blagovaonica i klimatizacija te produženi boravak.
Nova, moderna turanjska škola
– Ovom prigodom Općina Sv. Filip i Jakov osigurala je svim prvašićima u općini školski pribor, navodi Kurtov, istaknuvši kako će se školska nastava po nacionalnom kurikulumu provodi u jednoj smjeni.
Paketi koje su dijelile općinske vijećnice Renata Batur i Anamarija Matešić sadrže pernicu, tempere, vodene boje, flomastere, bojice, kistove za vodene i tempere, plastelin, naljepnice za ime i crtaći blok.
Nakon programa posjetila se i novoobnovljena i moderno opremljena područna škola u Turnju. Riječ je o zgradi u centru Turnja, pokraj stare škole, koju je Općina nagodbom u iznosu od 2,3 milijuna kuna otkupila od tvrtke Bure.
– Obnovu i opremanje nove škole s 800 tisuća kuna sufinancirali su Zadarska županija i Općina. To znači da će se nesmetano obrazovati i odgajati djeca, zato je nova škola ono što nam daje naviše optimizma za demografsku obnovu i općinskoj politici namijenjenoj obiteljima i mladima, rekao je Zoran Pelicarić – Peco, općinski načelnik.