ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ISTRAGA

U Njemačkoj policijske racije zbog širenja mržnje na internetu

Autor: Hina

30.11.2022. 15:26
U Njemačkoj policijske racije zbog širenja mržnje na internetu

Foto: Vedran Karuza/NLPolicija je diljem Njemačke u srijedu izvršila niz pretresa kod osoba za koje se sumnja da su preko društvenih mreža širile govor mržnje, priopćio je Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA).


“U okviru akcije borbe protiv širenja mržnje policijske uprave u 14 saveznih pokrajina izvršile su pretrese na 90 lokacija”, priopćio je BKA.


Protiv osumnjičenih, kako se nadalje navodi, pokreće se istraga zbog sumnje na poticanje na kaznena djela, prijetnje, prisilu i širenje rasne i nacionalne mržnje.
“Mržnja i huškanje na internetu ugrožavaju našu demokraciju i pripremaju teren za ekstremističko nasilje. Zato se moraju povući jasne granice i počinitelje izvući iz njihove prividne anonimnosti”, komentirala je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser današnju akciju policije.


Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke) je objasnila kako su današnjom akcijom na saveznoj razini vlasti “odaslale jasan signal protiv mržnje i huškanja” na društvenim mrežama, forumima i platformama za komunikaciju.


U Berlinu su pretresi izvršeni uz sudjelovanje specijalnih odreda policije. U saveznoj pokrajini Saska pretresi su izvršeni pretežno kod pripadnika radikalno desne scene.


U najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, akcija je, osim protiv pripadnika radikalne desnice, bila uperena i protiv ekstremista iz vjerskog miljea, ali i protiv ekstremnih ljevičara.


“Kriminal koji se temelji na mržnji, širenje nacionalne i vjerske mržnje i prijetnje ubojstvima imaju samo jedan cilj: stvaranje raskola u društvu i širenje straha. Tomu se moramo odlučno suprotstaviti”, rekao je ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul.


Savezni ured za borbu protiv kriminala iznova je pozvao građane da prijave svaku prijetnju ili širenje mržnje preko interneta. Iako je broj kaznenih djela širenja mržnje preko interneta u posljednje vrijeme opao, vlasti polaze od toga da je riječ o mnogo većem broju neprijavljenih slučajeva.