Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

izloženi rizicima nasilja

U kampovima u Siriji 7000 djece stranih džihadista

Autor: Hina

21.12.2022. 14:29
U kampovima u Siriji 7000 djece stranih džihadista

Foto: PixabayOko 7000 djece stranih džihadista i dalje se nalazi u kampovima na sjeveroistoku Sirije, izloženi rizicima od napada i nasilja, upozorila je u srijedu nevladina udruga Save the Children i zatražila njihovu repatrijaciju.


“Ove je godine sa sjeveroistoka Sirije vraćeno u matične države rekordnih 517 žena i djece, no oko 7000 djece raznih nacionalnosti još je uvijek tamo”, navodi udruga.


To su djeca, upozorava Save the Children, “izložena riziku od napada i nasilja”.
I dok udruga pozdravlja repatrijaciju žena i djece iz kampova Al-Hol i Roj, čiji je broj ove godine povećan za 60 posto u odnosu na prethodnu godinu, Save the Children ističe da “treba još više učiniti za njihov povratak”.


Nakon poraza Islamske države (IS) 2019., u spomenutim kampovima u Siriji pod kontrolom Kurda je ostalo “zarobljeno” oko 56.000 ljudi koji su obiteljski povezani s džihadistima.


Među njima je oko 10.000 djece stranaca iz 60-ak zemalja, ponajprije Francuske i ostalih europskih država. Djeca su smještena u zaseban kamp  nazvan “Annex”.


Nevladina udruga podsjeća da je 2021. bila obilježena nasiljem u kampu Al-Hol te je tijekom te godine u život izgubilo 74 djece, od kojih je osam bilo ubijeno.


U studenom je UN osudio “okrutno ubojstvo” dviju egipatskih djevojčica čija su tijela pronađena u kanalizaciji Al-Hola.


“Ta su djeca u klopci, zarobljena u groznim uvjetima i izložena svakodnevnim prijetnjama. Nemamo vremena za gubiti”, rekao je Matt Sugrue iz udruge Save the Children i ponovi važnost repatrijacije što je prije moguće.


Ovim tempom, nastavio je, neka će djeca kada napuste kamp i vrate se kućama biti već odrasli ljudi.


Usprkos pozivima kurdske uprave, većina zapadnih zemalja odbija primiti svoje državljane natrag u domovinu, navodeći zabrinutost da bi na svom tlu mogli ponovo svjedočiti terorističkim napadima.