Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

SVEČANOST U VARAŽDINU

“Tri desetljeća naših Puma svijetli je niz najvećih pobjeda, časti i ponosa”

Autor: Hina

25.12.2022. 08:35
“Tri desetljeća naših Puma svijetli je niz najvećih pobjeda, časti i ponosa”

Foto: Vjeran Zganec Rogulja:PIXSELLHrvatsku je obranio mali broj dobrih ljudi, među njima i Pume, rekao je u petak u Varaždinu hrvatski predsjednik Zoran Milanović na svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice 7. gardijske brigade Puma, ističući pritom da je riječ o divovima na čijim ramenima stoje današnji vojnici.


Predsjednik i vrhovni zapovjednik OS Milanović je rekao da su Pume u Domovinskom ratu sudjelovale od prvog dana te da je zadatak i moralna obveza sviju nas sačuvati ih od zaborava.


„Ljudi o kojima danas govorimo su divovi, stvarni i figurativni, na čijim ramenima stoje i današnji hrvatski vojnici, a u jednom prenesenom značenju i cijela Hrvatska. Vrijeme u kojem se to događalo je bilo ludo i teško vrijeme, bilo je drukčije od današnjega, koje je možda i opasnije od onog, opasnije za svijet, ali ono je vrijeme bilo opasno i potencijalno krajnje pogibeljno za Hrvatsku”, rekao je Milanović.
Ponovio je kako Hrvatskoj u to vrijeme nitko nije pomagao.


„Za svaki metak i za svaki centimetar prostora Hrvatska se morala izboriti sama. Ili su bili nezainteresirani ili su odmagali. Ovo su činjenice koje trebamo u svojoj glavi složiti da bismo mogli normalno dalje, bez da ikoga mrzimo jer za to nema razloga i nije pametno, bez da se ikome svetimo”, rekao je hrvatski predsjednik i dodao da smo za svoje zasluge, kao i za neuspjehe, zaslužni samo mi.


„I u ratu i u naoružavanju države i u godinama koje su uslijedile te u potucanju po međunarodnim sudovima i tribunalima, gdje je trebalo dokazivati nešto što je svakom s dvije vijuge u glavi i malo zdravog razuma jasno da se nije dogodilo”, istaknuo je.


Milanović je rekao i da “Bosanci i Hercegovci shvaćaju, prihvaćaju i spominju da su hrvatski vitezovi poginuli u BiH”.


„Stotine njih palo je u obrani Hrvatske, a još više u obrani BiH jer mi smo jedan narod u dvije države i tu drugu državu poštujemo. Neki drugi bi trebali to poštovati malo više jer je ta Hrvatska vojska spasila glavu, dom, ognjište, goli život, ali nažalost, to nije tako”, ocijenio je Milanović.


Pripadnicima Puma i njihovim obiteljima vrhovni zapovjednik poželio je sretan Božić te sretnu i zdravu novu godinu, mir u svijetu, prestanak rata i odsutnost globalnog sukoba među najvećima, koji, istaknuo je, snose najveću odgovornost.


Medved: Put Puma je put viteštva, časti i ponosa


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i u svoje ime čestitao je 30. obljetnicu “ponosne i slavne gardijske brigade pobjedničke Hrvatske vojske”.


„Tri desetljeća naših Puma svijetli je niz najvećih pobjeda, časti i ponosa koji zauvijek ostaju upisani u našu nacionalnu povijest. Put Puma put je viteštva i časti hrvatskog vojnika na ponos hrvatskog naroda i naše Domovine”, rekao je ministar.


Istaknuo je da su Pume pokazale kako je veliko hrvatsko srce i ljubav prema Domovini jača od svega te da je našoj generaciji pripala povijesna uloga koju smo dostojanstveno i časno ispunili.


„Vaša spremnost na žrtvu za našu slobodu i neovisnost, kao i sve žrtve koje smo kao narod podnijeli u Domovinskom ratu, svijetli su primjer domoljublja i uzor našim mladim generacijama”, rekao je Medved.


Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića Damir Habijan rekao je okupljenima: „Semper primus – Uvijek prvi su riječi koje na najbolji, najjednostavniji i najplastičniji način opisuju djelovanje i ratni put 7. gardijske brigade, i to kako u ratu, tako i danas u miru.”


Dodao je da se 7. gardijska brigada, sastavljena većinom od stanovnika sjeverozapadne Hrvatske, prometnula u najuspješniju postrojbu HV-a i sudjelovala u svim najznačajnijim bitkama u Domovinskom ratu.


„O tome govori i podatak kako je svojim djelovanjem upravo ova brigada oslobodila 748 kvadratnih kilometara hrvatskog teritorija. Kruna ratnog puta zasigurno je podizanje hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi”, zaključio je Habijan.


Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je da je ratni put Puma slavan i dobro poznat svima.


„Ono što je manje poznato je to da su od 92 poginula pripadnika Puma 52 poginula u susjednoj Bosni i Hercegovini. Također, od 4500 pripadnika, koliko ih je prošlo kroz postrojbu, njihova prosječna dob bila je svega 21 godinu”, rekao je Stričak.


Posebno je pozdravio pripadnike Puma na Kosovu, gdje i danas “vode brigu o svjetskom miru”.


Pume sudionici najsjajnijeg dijela hrvatske povijesti


Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj istaknuo je da su Pume simbol naše Domovine i oslobođenja cijele Hrvatske.


“Bili su ponos grada u Domovinskom ratu, a danas primjer kako raditi i pomagati svojoj zajednici u miru”, rekao je Bosilj i poručio nazočnim pripadnicima jedinice poručio da budu ponosni jer su bili sudionici najsjajnijeg dijela hrvatske povijesti.


Vrhunac današnjeg obilježavanja 30. obljetnice osnutka Puma bit će puštanje u zrak 92 lampiona u spomen na poginule i nestalog pripadnika brigade te paljenje baklji na Kazališnom trgu u Varaždinu.