Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Bolje spriječiti nego liječiti

Francuzi mlađi od 25 godina od 1. siječnja 2023. dobivaju pravo na besplatne kondome

Autor: T.I.

10.12.2022. 18:36

Iako Francuskinje imaju pravo na besplatan pobačaj i na kontracepciju, francuski natalitet je najviši u EU. U zemljama poput Poljske koja brani pobačaj, natalitet je među najnižimaFrancuski predsjednik Emmanuel Macron jučer je svojim sugrađanima objavio prilično zanimljivu vijest.


Od 1. siječnja 2023. svi će Francuzi do 25 godina starosti imati priliku besplatno dobivati kondome u ljekarnama. Francuska je već prije ove godine donijela odluku da djevojkama, odnosno ženama od 1. siječnja proširi mogućnosti kontracepcije i kontrole rađanja, uključujući tu i besplatne liječničke vizite s ciljem savjetovanja o kontracepcije. Do sad je to vrijedilo samo za djevojke do 18 godina, sad svim ženama do 25 godina starosti.


Inače, francuski zakoni omogućavaju slobodni i besplatni abortus nasuprot trendu u EU i SAD-u da se snažno ograniči pravo na pobačaj. Da takva liberalna politika, uz druge efikasnije mjere, nije pogubna, dokazuje i statistika po kojoj Francuska ima najvišu stopu nataliteta u Europskoj uniji, 1,83 dijete po ženi. S druge strane, Poljska, zemlja koja je uvela rigorozni zakon po pitanju zabrane pobačaja i dalje se muči sa stopom nataliteta. Unatoč restriktivnim zakonima i ove godine bilježi pad broja novorođene djece u odnosu na 2021. godinu. 2020. broj rođene djece po ženi bio je tek 1,38, što je manje i od Hrvatske gdje je broj živorođene djece po ženi 2020. godine iznosio 1,48.
Francuska vlada se odlučila na ovakve poteze jer je utvrđeno da su spolno prenosive bolesti u porastu među mladima i predviđa da ekonomska kriza i inflacija mogu samo produbiti problem. Jasno je da seksualna želja nema veze s ekonomskim stanjem, pa će prije mladi pokušati „uštedjeti“ na kontracepciji i zaštiti i upustiti se u rizičnije seksualne odnose. Po staroj mudrosti „bolje spriječiti, nego liječiti“, vlasti su u Francuskoj procijenile da će besplatan pristup kondomima bolje zaštititi francusku mladež od bolesti i neželjenih trudnoća.