Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

TANKERSKI PROMET

Sve više brodara zbog napada jemenskih pobunjenika počelo izbjegavati Crveno more

Autor: Hina

18.12.2023. 15:32
Sve više brodara zbog napada jemenskih pobunjenika počelo izbjegavati Crveno more

Foto: ReutersŠijitski pobunjenici Huti u Jemenu preuzeli su u ponedjeljak odgovornost za napad na dva broda u Crvenom moru zbog i zbog poremećenog prometa britanska kompanija BP pridružila se popisu vodećih svjetskih kompanija koje se odlučuju za plovidbu oko Rta Dobre nade umjesto Sueskog kanala.


Brod u vlasništvu Norveške napadnut je u ponedjeljak u činu za koji američki dužnosnici tvrde da je potekao s jemenskog teritorija koji je pod kontrolom proiranskih pobunjenika.


Jemenski Huti  preuzeli su odgovornost za napad na dva broda: norveški Swan Atlantic te na brod MSC Clara, objavio je vojni glasnogovornik Jahja Sarea u izjavi na društvenoj mreži X.
Vlasnik norveškog broda objavio je da ga je pogodio neidentificirani objekt te da članovi posade nisu ozlijeđeni. Operater Uni-Tankers priopćio je da je manji požar koji je izbio stavljen pod kontrolu. Brod je prevozio biljna ulja na otok Reunion.


Napad na M/V Swan Atlantic posljednji je u nizu napada na brodove u Crvenom moru od početka sukoba u Gazi. Britanski naftni div BP objavio je u ponedjeljak da prekida tranzit preko Crvenog mora zbog opetovanih napada.


Proteklih dana nekoliko vodećih svjetskih špediterskih tvrtki, poput MSC-a i Maerska, počeli su ploviti oko Afrike, što je povećalo troškove i vrijeme njihovim pošiljkama. Sueskim kanalom prolazi oko 15 posto svjetskog prometa.


Huti napadaju brodove u prosvjedu protiv izraelske ofenzive na Pojas Gaze i tvrde da napadaju brodove povezane s Izraelom. Ti su napadi primorali SAD i saveznike da raspravljaju o osnivanju skupine koja će štititi crvenomorsku rutu, što Teheran smatra pogreškom.