ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

OMIAI

Sve manje Japanaca se odlučuje za brak pa im sada roditelji traže bračne partnere

Autor: Hina

03.09.2023. 12:41
Sve manje Japanaca se odlučuje za brak pa im sada roditelji traže bračne partnere

Foto: PexelsSve manje Japanaca odlučuje se za brak i djecu, a njihovi roditelji u želji da dobiju unuke odlaze na organizirane događaje za sklapanje brakova kako bi pomogli djeci da nađu odgovarajućeg bračnog partnera, javlja CNN. S obzirom na rastuće životne troškove, loše ekonomske izglede i zahtjevnu radnu kulturu, danas se sve manje Japanaca odlučuje vjenčati i imati djecu.


Tu uskaču njihovi roditelji, zabrinuti zbog sve manjih šansi da imaju unuke.


Na susretima “omiai” – posredovanja u sklapanju braka roditelji govore o svojoj odrasloj, slobodnoj djeci, za koju se nadaju da će pronaći ljubav. Svaki od roditelja izdvaja 14.000 jena (89 eura) kako bi sudjelovali na takvom događaju.
“Ideja da je u redu da roditelji pomognu svojoj djeci da se vjenčaju na ovaj način postala je sve raširenija”, rekla je Noriko Miyagoshi, direktorica tvrtke koja već gotovo dva desetljeća organizira događanja za sklapanje braka.


U prošlosti su se ljudi možda sramili dolaska na te događaje, dodala je.


“Ali vremena su se promijenila.”


U Japanu je danas sve manje brakova i manje ljudi. Stanovništvo je već dugo na silaznoj putanji i u godini do siječnja, prema vladinim podacima, pretrpjelo je rekordan pad od 800.523 na 125,4 milijuna.


Broj novoregistriranih brakova u Japanu u 2021. godini pao je na 501.116, što je najmanje od kraja Drugog svjetskog rata i samo polovina broja brakova sklopljenih 1970-ih godina.


Japanci i sve kasnije stupaju u brak – prosječna starost 2021. godine bila je 34 godine za muškarce u odnosu na 29 u 1990. godini, i 31 godina za žene u odnosu na 27, koliko je bila 1990. godine.