Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ZVJEZDANA BLAŽIĆ

Stručnjakinja tvrdi: Ovi će proizvodi najviše poskupjeti!

Autor:

26.11.2022. 13:43
Stručnjakinja tvrdi: Ovi će proizvodi najviše poskupjeti!

Foto: Sergej Dreschler/NLStručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić govorila je u Novom danu televizije N1 o rastu cijena hrane, pri čemu vidi jedan problem.


Makroekonomisti, naime, očekuju da će se inflacija usporiti, a što se tiče poljoprivredno-prehrambenih proizvoda problem je, kako kaže, daljnje kretanje cijena.


Usjevi globalno podbacili


Dodaje kako je osim napada na Ukrajinu, drugi problem izostanak poljoprivredne proizvodnje koja je vidljiva diljem svijeta. Ističe da su usjevi globalno podbacili i u Americi i Europi.
“To je problem koji će se teško moći nadoknaditi ako nema dovoljne količine proizvodnje, prvenstveno žitarica. U Americi je podbacila pšenica, isto tako i kukuruz.


Situacija je otprilike slična i u Europi što se tiče kasnijih usjeva i to ne može dovesti do značajnih korekcija cijena”, naglašava Blažić.


Cijene energenata idu do 80 posto, gnojiva do dva i pol puta puta više, a rast cijena hrane će otprilike biti 20 posto više u odnosu na prošlu godinu, dodaje.


Ovi proizvodi poskupljuju za 40%


Najviše raste cijena proizvoda koje stanovnici najviše troše, a to su kruh, mlijeko, krumpir, svinjetina i jaja. To su proizvodi za koje se, ističe, očekuje najveći rast, više od 40 posto.


Nesigurnost je ogromna, a cijena hrane počele su rasti još 2021. godine, kaže.


“Utjecaj ekstremnih vremenskih prilika je sve veći i to stalno utječe na tu nesigurnost. Teško je reći kako će to izgledati sljedeće godine”, tvrdi stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić.


Cijeli prilog televizije N1 možete pogledati OVDJE.