Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SDLSN

Štrajk na sudovima ide dalje: Moguć je potpuni prestanak rada

Autor: Hina

10.07.2023. 14:14
Štrajk na sudovima ide dalje: Moguć je potpuni prestanak rada

Foto: Davor Kovačević/NLPredsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković rekla je u ponedjeljak kako pravosudni službenici u štrajku razmatraju mogućnost prestanka rada i na hitnim slučajevima s obzirom da štrajk već 36. dan traje bez rezultata. O tome će biti govora na sastanku sindikalnih povjerenika i koordinatora vjerojatno ovoga tjedna, uz uvažavanje svih zakonskih obveza, izjavila je Šušković za Hinu.


“Na terenu se propituje što dalje te predlaže mogućnost obustave rada i na hitnim predmetima. U svakodnevnom smo kontaktu sa sindikalnim povjerenicima i koordinatorima o situaciji, ima li pritisaka na zaposlenike u štrajku, pa u svakom trenutku možemo odraditi takav sastanak i donositi odluke”, kazala je.


Prema Zakonu o radu, tijekom štrajka se moraju obavljati nužni poslovi, a odnose se na pitanja života, zdravlja i ugroze sigurnosti pučanstva. To se obavlja i nadalje će se obavljati, a sve ono što se prepoznalo kao hitno, a možda i nije, u slučaju takve odluke bi se obustavilo, pojasnila je Šušković.
Ocijenila je kako izostanak reakcije Ministarstva pravosuđa i uprave uvelike komplicira situaciju i daljnji tijek događaja.


“S obzirom da su veliki pritisci građana, poduzetnika i odvjetnika koji čekaju završetak štrajka, a i javno mnijenje je izrazilo podršku štrajkašima, na vladi je da nešto ponudi”, kazala je Šušković.


Pritisci sindikata


Ministarstvo je ponudilo Memorandum o razumijevanju prema kojemu u 2024. namjerava podići razinu plaća, no ako zaposlenici u pravosuđu ne dobiju povećanje plaća, zaostajanje za usporedivim kategorijama bi se nastavilo i ubuduće, upozorava Šušković.


Podsjetila je da su inicijalno krenuli sa zahtjevom za povećanjem plaće za 400 eura, no u međuvremenu je bila vladina odluka o povećanju plaće svima u državnim i javnim službama pa su u skladu s njom prilagodili zahtjeve i sada su na razini 320, odnosno 340 eura.


“Susreli smo se s pritiscima drugih sindikata na svoje resore pa ako dođe do povećanja njihovih plaća, u pravosuđu ćemo zatražiti isto, bez obzira na potpisani Memorandum o razumijevanju u kojem se kaže da će se pričekati donošenje novog zakona (o plaćama), uredbi i platnih razreda te pozicioniranje koeficijenata”, kazala je Šušković i potvrdila spremnost za razgovor i dogovor s ministarstvom.


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica prošloga je tjedna rekao da vlada razmatra i mogućnost neplaćanju štrajka, ističući da to nije popularna mjera i da bi ju htjeli izbjeći.