Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

novi PRAVILNIK

Stižu strože kontrole zdravstvenog osiguranja na teret države

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

20.11.2023. 16:43
Stižu strože kontrole zdravstvenog osiguranja na teret države

Foto: Luka JeličićŽene mlađe od 65 godina više neće imati pravo na zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna temeljem nesposobnosti za samostalan život i rad, nakon što na snagu stupi novi Pravilnik o mjerilima i načinu utvrđivanja nesposobnosti za samostalan život i rad i nedostatka sredstava za uzdržavanje. Dosad je dobna granica za žene iznosila 60 godina života.


Uz to, za sve kategorije osiguranika kojima njihovo zdravstveno osiguranje plaća država, pojačat će se kontrola kako bi se u čim kraćem roku otkrilo one koji više ne ispunjavaju uvjete za zdravstveno osiguranje temeljem socijalnog statusa.


Čišćenje sustava


Pravo na besplatno zdravstveno osiguranje, odnosno ono koje pokriva državni proračun, ima nekoliko kategorija građana – nezaposleni, djeca do 18-e godine života, učenici srednjih škola i redovni studenti, INO-osiguranici-umirovljenici te kategorija osoba nesposobnih za samostalan život i rad. U svim ovim skupinama lani je bilo 1.104.967 osoba, u odnosu na 1.676.302 aktivnih osiguranika.
Kako bi smanjili financijski teret zdravstvenog osiguranja za ove kategorije građana, u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike novim su pravilnikom postrožili pravila i pojačali nadzor kako bi sustav očistili od onih koji na plaćeno zdravstveno osiguranje više nemaju pravo.


Osobom nesposobnom za samostalan život i rad, prema novom pravilniku, smatra se osoba s navršenih 65 godina života, osoba lišena poslovne sposobnosti, žena za vrijeme trudnoće te drugi korisnici rodiljnih i roditeljskih potpora do godinu dana nakon rođenja djeteta odnosno do tri godine za rođene blizance, treće i svako slijedeće dijete, osoba čiju je nesposobnost za samostalni život i rad utvrdilo tijelo vještačenja, ovisnik na odvikavanju, osoba na smještaju ili organiziranom stanovanju kod pružatelja socijalnih usluga te osobe koje su zadržane na bolničkom liječenju, dok te okolnosti traju.


Prestanak uvjeta


U odnosu na postojeći pravilnik, koji datira još iz 2002. godine, osim produženja dobne granice za žene sa 60 na 65 godina, produljuje se pravo na zdravstveno osiguranje za rodilje sa šest mjeseci na godinu dana te do tri godine za više djece.


Pravo na zdravstveno osiguranje o trošku države imaju i samci ili članovi kućanstva čiji prihod ne prelazi 100 posto proračunske osnovice, odnosno u ovoj godini 441,44 eura. Ako osoba ili član kućanstva može ostvariti prihode korištenjem, prodajom ili davanjem u najam imovine koja ne služi za stanovanje, nema pravo na plaćeno zdravstveno osiguranje.


Osiguranik koji je svoj status stekao rješenjem županijskog ureda socijalne skrbi dužan je u roku od osam dana prijaviti svaku promjenu koja utječe na zadržavanje tog statusa. Nadležni ured, s druge strane, mora najmanje dva puta godišnje preispitati postojanje uvjeta za sve osobe za koje je podnio prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje, a u slučaju da osiguranik više ne ispunjava uvjete, mora ga kod HZZO-a odjaviti sa zdravstvenog osiguranja.


Građani koji su takvo osiguranje stekli temeljem postojećeg pravilnika zadržat će taj status do isteka rješenja, ili do prestanka uvjeta za zdravstveno osiguranje na teret proračuna.