Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

velike VRUĆINe

Stiže nova faza toplinskog vala koji hara Europom, “Haron” ruši temperaturne rekorde

Autor: Hina

15.07.2023. 08:16
Stiže nova faza toplinskog vala koji hara Europom, “Haron” ruši temperaturne rekorde

Foto: Filip BRALA/PIXSELLGrčka je tijekom najveće dnevne žege u petak zatvorila Akropolu s ciljem da zaštiti turiste u trenutku dok najjači ovogodišnji toplinski val hara južnom Europom.


Europska svemirska agencija (ESA), čiji sateliti prate kopnene i morske temperature, upozorila je da se Italija, Španjolska, Francuska, Njemačka i Poljska suočavaju s ekstremnim uvjetima.

Temperature bi sjedeći tjedan mogle srušiti dosadašnji europski rekord od 48.8 stupnjeva Celzijusa, zabilježenih na Siciliji u kolovozu 2021. godine.


Nakon “Kerbera”, “Haron”


Talijanski meteorolozi prozvali su sljedeću fazu europskog toplotnog vala “Haron” – prema lađaru iz grčke mitologije koji prevozi mrtve duše. Ta faza dolazi nakon ovotjedne faze “Kerber”, prozvane prema troglavom psu čuvaru podzemlja.Idući tjedan u Hrvatskoj 40°C, pa i više


Komentirajući za HRT velike vrućine i u državama koje nisu baš poznate po visokim temperaturama glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek rekla je kako su južna Europa i Sredozemlje izloženi izuzetno toplom zraku sa sjevera Afrike.


– Taj zrak prolazi kroz Sredozemlje, skuplja vlagu i nad europskim kopnom, pogotovo nad dizanjem tog zraka nad Alpama, dolazi do ovakvih konvektivnih oluja i velikih vrućina.


Svjedoci smo da pogotovo Španjolska, Italija, Grčka ovih dana upozoravaju svoje stanovništvo na temperature od 40°C pa i više.


Hrvatska je za sada moramo reći još uvijek blaže prošla od ostatka Sredozemlja, bez obzira što smo bili suočeni i s velikim toplitnim valovima, u dva navrata i prošlih dana, ali isto tako i protekla dva dana ovih velikih konvektivnim olujama, rekla je.Ono što, kaže, sa sigurnošću može reći je to da nam predstoji tjedan dana izuzetno toplog vremena.


– Moramo najaviti temperature u Hrvatskoj također vrlo blizu 40°C, ako ne prelazi možda u Dalmatinskoj Zagori i koji stupanj više, ali približit ćemo se sigurno onim rekordima koji su u Hrvatskoj bilježeni i prije.U svakom slučaju takva vremenska situacija, pri nailasku malo hladnijeg, nestabilnijeg zraka sa sjevera, sjeverozapada, doprinosi nestabilnosti atmosfere, velikim konvektivnim energijama, razvoju velikih olujnih oblaka, što smo bili svjedoci u protekla dva dana, i bojim se da ćemo ovog ljeta doživljavati još pokoji ovakvu epizodu kakvu smo imali u protekla dva dana, istaknula je Ivančan-Picek.


Najtopliji dan ikad


Svijet je prošlog tjedna zabilježio svoj najtopliji dan ikad, za što znanstvenici krive kombinaciju dugotrajnog globalnog zatopljenja uzrokovanog stakleničkim plinovima s kratkotrajnim utjecajem El Niña, uobičajenog vremenskog fenomena koji se formira u Pacifiku.Više od 100 milijuna Amerikanaca također se suočilo s višednevnom sparinom.


U mnogim mjestima na jugozapadu SAD-a, gdje su vrela ljeta uobičajena, rekordno ekstremne temperature predviđaju se za nadolazeće daneGrad Phoenix u Arizoni već je 15 dana zaredom imao temperature koje su prelazile 43.3 stupnja Celzijusa, dok su mobilne klinike primale beskućnike s opeklinama trećeg stupnja i teškom dehidracijom.


Ekstremne ljetne žege


Učinak ekstremnih ljetnih žega dospio je u fokus zbog ovog tjedna objavljene studije prema kojoj se procjenjuje da je diljem Europe prošle godine od ljetnih sparina umrlo čak 61.000 tisuća ljudi.U Ateni, u kojoj se temperature kreću iznad 40 stupnjeva Celzijusa, vlasti su od 12 do pet poslijepodne zatvorile Akropolu, dom hrama Partenon koji svake godine posjete milijuni turista.


Gomile ljudi već su formirale dugačke redove po vrućini kako bi vidjeli znamenitost, mnogi sa šeširima na glavama i hladeći se, drugi s bočicama vode i suncobranima.Brdo je mjesto na kojem vladaju opasne vrućine posebno zbog nadmorske visine i nedostatka hlada.


Grčko ministarstvo civilne zaštite istodobno je upozorilo na rizik od šumskih požara u pet područja i savjetovalo ljudima da izbjegavaju paljenje korova iz straha od izazivanja požara.