Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

ZAPADNI EMISARI

Srbija pred ultimatumom, Vučić na koljenima

Autor: Hina

20.01.2023. 15:24
Srbija pred ultimatumom, Vučić na koljenima

Foto: Ured predsjednika MakedonijeSrbiju očekuje ultimatum, ili će prihvatiti plan Berlina i Pariza o Kosovu ili će se suočiti s posljedicama koje ne isključuju ni sankcije, tvrde beogradski mediji u petak, uoči popodnevnog sastanka diplomatske petorke EU-SAD sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.


Petorka, u kojoj su izaslanik SAD-a Gabriel Escobar, specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, te predstavnici Francuske Emmanuel Bonne, Njemačke Jens Plötner i po prvi put jedan talijanski izaslanik Francesco Tallo, dolazi u petak popodne u Beograd poslije sastanka održanog ranije danas s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.


Lajčak o Kurtiju: Očekivali smo bolje razumijevanje


Europsko-američki diplomatski kvintet je, prema medijskim izvješćima poslije tog sastanka, očekivao od premijera Kosova “bolje razumijevanje” za europski prijedlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.
To je nakon razgovora u Prištini novinarima rekao specijalni izaslanik EU-a Miroslav Lajčak.


“Očekivali smo bolje mogućnosti razumijevanja ove ponude. Nadam se da ćemo doći do punog razumijevanja i korisnog potencijala ovog prijedloga. Nastavit ćemo raditi na tome”, citirao je Radio Slobodna Europa Lajčakovu kratku izjavu.


Razgovor s Kurtijem bio je “iskren i otvoren”, ustvrdio je Lajčak, ne želeći otkriti više detalja.


Lajčak je istaknuo kako posjet pet stranih diplomata pokazuje da je međunarodna zajednica posvećena procesu normalizacije odnosa između dviju strana.


“Ogoljeni ultimatum o statusu Kosova”


Istodobno, beogradske “Večernje novosti” na svom portalu tvrde da će Aleksandru Vučiću diplomati SAD-a i EU-a “uputiti ogoljeni ultimatum koji se tiče statusa Kosova”, a “oslanja se na famozni plan Macrona i Scholza”.


List, ne navodeći izvore, tvrdi kako je visoko diplomatsko izaslanstvo spremno “bez uvijanja pred svog domaćina staviti konkretan zahtjev: ili ćete prihvatiti dokument Pariza i Berlina ili ćete se suočiti s posljedicama koje ne isključuju sankcije, pa čak i teže poteze” po Srbiju.


Vučić se tijekom dana sastao s patrijarhom Porfirijem i vladikama SPC-a i upoznao ih “sa svim mogućim izazovima koje donosi posjet zapadnih emisara”, navodi portal “Večernjih novosti”.


Poslije petnaestominutnog zajedničkog sastanka, Vučić i patrijarh su, tvrdi portal, “razgovarali u četiri oka”.


“Francusko-njemački plan za rješenje kosovske krize je krajnje nepovoljan za Srbiju”, jer podrazumijeva da se Beograd ne protivi članstvu Kosova u Ujedinjenim narodima, navode “Večernje novosti”, bliske srbijanskom državnom vrhu.


Vučić s njemačkim veleposlanicima


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao je ranije danas s veleposlanicima Njemačke u regiji, te s predstavnicima njemačke vlade, uključujući i specijalnog izaslanika Manuela Sarrazina.


“Naglasio sam važnost koju Srbija pridaje odnosima s Njemačkom i ponovio čvrste pozicije naše države kad je riječ o suradnji u regiji i poštivanju međunarodnog prava”, objavio je Vučić na svom Instagramu poslije sastanka s njemačkim veleposlanicima u Beogradu, Tirani, Sarajevu, Skoplju, Podgorici i Prištini.


Sarrazin je u četvrtak beogradskom tisku izjavio je da Srbija ne može postati članicom Europske unije (EU) bez priznanja Kosova, ali ni bez slobodnih medija i demokracije.


On je za list Nova naglasio “veoma jasno” stajalište Njemačke da će pred kraj normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kada Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje nezavisnosti Kosova biti dio procesa.


Plan Berlina i Pariza, koji je u međuvremenu prihvaćen kao europski prijedlog, još nije objavljen, a prema dosadašnjim uvidima Olaf Scholz i Emmanuel Macron, žele “punu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova”, što se tumači kao želja za međusobnim priznanjem, možda ne u potpunom de iure formatu, ali u mjeri da Srbija prihvati realnost neovisnosti Kosova.