Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

VLAST U RASPADU

Slovački premijer Eduard Heger odstupa s dužnosti, slijedi imenovanje tehničkog premijera

Autor: Hina

07.05.2023. 14:29
Slovački premijer Eduard Heger odstupa s dužnosti, slijedi imenovanje tehničkog premijera

Foto: Foto ReutersSlovački premijer Eduard Heger u nedjelju je objavio da je od predsjednice zatražio da ga razriješi dužnosti nakon što je odlazak ministra dodatno uzdrmao njegovu vlast.


Heger bi se s predsjednicom Zuzanom Čaputovom, koja ima ovlasti imenovati novog tehničkog premijera, trebao sastati kasnije u nedjelju. Slovački premijer bio je suočen s pozivima oporbe da otvori put formiranju tehnokratske vlade koja bi vodila srednjoeuropsku zemlju do izbora zakazanih za rujan.


U petak je s dužnosti odstupio ministar vanjskih poslova, nakon niza ministara koji su to učinili ranije.
„Odlučio sam zatražiti od predsjednice da me razriješi vlasti kako bi joj ostalo prostora da pokuša s tehnokratskom vladom koja će stabilno i mirno voditi Slovačku do demokratskih parlamentarnih izbora“, rekao je Heger na konferenciji za medije.


Vladajuća koalicija izgubila je većinu u rujnu prošle godine kad ju je napustila libertarijanska stranka SaS, kasnije optužujući vladu da nije učinila dovoljno da pomogne stanovništvu pogođenom rastom energetskih troškova. Heger od tada upravlja manjinskom vladom.


Kao i druge europske države, Slovačka je financijski pomagala tvrtkama i kućanstvima zbog rasta energetskih troškova i inflacije. Prepirke između stranaka paralizirale su politiku u toj članici NATO-a i Europske unije koja snažno podržava susjednu Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije.