Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

RAT U UKRAJINI

Situacija na bojištu nejasna nakon što je Rusija proglasila unilateralno primirje

Autor: Hina

06.01.2023. 15:15
Situacija na bojištu nejasna nakon što je Rusija proglasila unilateralno primirje

Foto: PexelsPrimirje koje je unilateralno proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin stupilo je na snagu u petak, no borbe su se prije toga nastavile, a Kijev je odbacio potez Moskve kao obmanu. Prvi kanal ruske državne televizije objavio je da je primirje počelo u 10 sati prijepodne “uzduž cijele crte bojišnice” u sukobu, koji je započeo ruskom invazijom na Ukrajinu 24. veljače prošle godine.


Reuters nije odmah mogao utvrditi je li zaista došlo do prestanka borbenih djelovanja. Putin je neočekivano u četvrtak naredio primirje od 36 sati, kazavši da će se njime obilježiti Božić, koji ruski pravoslavni kršćani slave 7. siječnja.


Ukrajina i zapadni saveznici su ga odbacili, nazvavši ga smicalicom kojom Moskva želi dobiti na vremenu radi slanja pojačanja i opreme na istočno bojište.
“Sada žele iskoristiti Božić kao paravan, doduše kratko, kako bi zaustavili napredovanje naših momaka u Donbasu i donijeli opremu, streljivo i unovačene vojnike bliže našim položajima”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svojoj noćnoj videoporuci u četvrtak.


Američki predsjednik Joe Biden je kazao da je ponuda primirja znak “očaja”.


“Mislim da [Putin] pokušava pronaći malo kisika”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.


Ruske granate su rano u petak, kada Rusi i mnogi Ukrajinci slave Badnjak, pogodile Kramatorsk, ukrajinski grad blizu bojišnice u industrijskoj pokrajini Donjeck, koju Rusija smatra svojim teritorijem, rekao je gradonačelnik.


“Kramatorsk je pod paljbom. Ostanite u skloništima”, rekao je gradonačelnik Oleksandr Hončarenko na društvenim mrežama, no nije pružio pojedinosti o nastaloj šteti.


Proruski dužnosnici su optužili Ukrajinu za granatiranje grada Donjecka nedugo nakon što je primirje trebalo stupiti na snagu, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.


Ukrajinski službenici nisu zabilježili nijedan veći zračni napad nakon početka primirja iako su se u nekoliko pokrajina oglasile sirene za uzbunu.


Sukobi nisu popuštali ranije tijekom blagdanske sezone, a Rusija je povećala broj zračnih napada u vrijeme oko Nove godine, što je inače razdoblje slavlja u Ukrajini i Rusiji.


Ukrajinsko vojno zapovjedništvo je objavilo da su njegovi vojnici odbili mnoge ruske napade tijekom proteklog dana i da se Moskva usredotočuje na zauzimanje gradova u Donjecku, uključujući Bahmut.


“Neprijatelj usredotočuje svoje glavne napore na pokušaje da uspostavi kontrolu u pokrajini Donjeck” bez uspjeha, stoji u priopćenju ukrajinskog zapovjedništva u kojem se dodaje da su obje zemlje tijekom proteklog dana izvršile vojne napade.


Reuters nije mogao nezavisno potvrditi najnovije izvještaje o bojištu.