Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

BEZ VELIKIH ŠANSI

Selak Raspudić traži osnivanje istražnog povjerenstva o slučaju Zambija

Autor: Dražen Ciglenečki

27.06.2023. 09:00
Selak Raspudić traži osnivanje istražnog povjerenstva o slučaju Zambija

Foto: Patrik Maček/PIXSELLOtkako je Andrej Plenković preuzeo premijersku dužnost, HDZ je u Saboru dopustio osnivanje samo jednog istražnog povjerenstva, onog koje se bavilo propašću Agrokora, ali i to je vrlo brzo ugašeno. Bilo je još niz oporbenih inicijativa za istražna povjerenstva, ali su sve odbijene. U dnevnom redu trenutačno su dva takva prijedloga, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković sasvim je neočekivano odlučio da će se o jednom od njih raspravljati ovaj tjedan.


Dakle, nisu SDP i Možemo! morali prikupiti 30 zastupničkih potpisa da bi se otvorilo raspravu o formiranju istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za otkrivanje osobnih podataka građana od strane agencija za naplatu potraživanja, Jandroković je sam od sebe odredio da tako bude.


Nije jasna pozadina tog njegovog poteza, ali sigurno je da ni ovog istražnog povjerenstva neće biti jer je Vlada već dala negativno mišljenje na taj prijedlog.


Žestoke svađe
Bez šansi je i ideja Marije Selak Raspudić iz Mosta da Sabor utemelji istražno povjerenstvo koje bi ispitalo sve aspekte slučaja Zambija, odnosno eventualna kršenja hrvatskih zakona, ali ona je vrlo zanimljiva iz drugog razloga.


Dok se protiv osmero hrvatskih državljana u Zambiji vodio kazneni postupak, u Hrvatskoj je ova tema do kraja razdvojila lijevu i desnu oporbu.


Emica Elvedij/PIXSELL


Žestoko međusobno posvađani zbog različite percepcije postupanja hrvatskih državljana koji su posvojili djecu iz DR Konga, prestali su održavati i redovne koordinacijske sastanke. Prije tjedan dana je, međutim, Marija Selak Raspudić pozvala kolege iz opozicije da barem privremeno obustave animozitete, kako bi zajednički predložili istražno povjerenstvo


SDP i Možemo! hladno su reagirali na tu mogućnost, ali zastupnica Mosta ne gubi optimizam i ovih dana će im svima dostaviti svoj pisani prijedlog.


– Potrebno je 15 potpisa da bi se moj prijedlog uvrstilo u dnevni red, prikupila bih to i samo među zastupnicima desne oporbe, ali naravno da bi puno snažnije bilo da unisono stanemo uz ovo.


Ne pronalazim ni jedan racionalan argument zašto bi zastupnik oporbe bio protiv istraživanja kršenja zakona, pogotovo u ovako osjetljivom slučaju. Tražit ću da mi početkom idućeg tjedna odgovore, rekla nam je jučer Marija Selak Raspudić.


Njezina je procjena da opozicija može prevladati probleme koji postoje u odnosima pojedinih stranaka i obnoviti suradnju.


– Mislim da je ljevica pogriješila nastupajući trijumfalistički nakon oslobađajuće presude u Zambiji, pogriješili su optužujući cijeli politički spektar za širenje mržnje. No, ljudski je griješiti i gledati na stvari samo iz jednog kuta. Sada mogu pokazati kakvi su doista.


Naravno da su i, s druge strane, izjave tipa »kupovina djece« pridonijele stvaranju animoziteta unutar oporbe. Ali, kako god je ovdje ipak desnica uhvatila u licemjerju ljevicu, koja nije htjela ništa reći o zaštiti djece, a stalno govore o ljudskim pravima, nema koristi da se nastavimo međusobno optuživati svatko iz svog kuta.


Patrik Macek/PIXSELL


Moguće je da svi skupa budemo za utvrđivanja odgovornosti institucija za ono što se događalo u procesu posvojenja djece, naglašava Marija Selak Raspudić.


Ideološki moratorij


Kad se mostovac Nino Raspudić založio za svojevrstan ideološki moratorij kao osnovu funkcioniranja Vlade koju bi sastavile sada oporbene stranke, ubrzo je postalo jasno koliko bi to bilo teško izvedivo. Nije to obeshrabrilo Mariju Selak Raspudić u vezi s njezinim nastojanjem da se opozicija opet okupi na istom poslu.


– Uvijek sam spremna prijeći i preko uvreda upućenih meni, očekujem toliku ozbiljnost i od ostatka oporbe. Nama je vrlo jednostavno pronaći teme oko kojih se razilazimo, ali za dobrobit Hrvatske trebali bismo prepoznati ono u čemu se možemo složiti.


Ako je riječ o borbi protiv korupcije, zaštiti djece ili problemima u pravosuđu, neodgovorno bi bilo da djelujemo različito. Vjerujem da bi ovo mogao biti novi početak oporbe.


Mislim da stalno moramo pokušavati u tom smjeru. Isključivost nas nikamo ne vodi, ne može meni argument za isključivost biti da ni oni mene nisu u nešto uključili, tako se razmišlja u prvom razredu osnovne škole. U interesu je građana da mi snažnije zajednički istupamo u ovakvim situacijama, zaključuje Marija Selak Raspudić.