Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KREŠIMIR LUETIĆ

Šef liječničke komore: “Ne vidim baš da slovenski liječnici bježe u Hrvatsku”

Autor: Portal Novi list

16.03.2023. 20:36
Šef liječničke komore: “Ne vidim baš da slovenski liječnici bježe u Hrvatsku”

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELLPredsjednik liječničke komore Krešimir Luetić gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao prosvjed liječnika.


“Danas nisam stigao vidjeti što je ministar Vili Beroš govorio u Saboru, ali prosvjed ide za dva dana u središtu u središtu Zagreba kao što je i najavljeno. Kad kažem da je to prosvjed za prava liječnika i uvjete rada, ali i spas hrvatskog zdravstvenog sustava, naravno da je dio argumenata i u materijalnim pravima.


Mladi liječnici su plaćeni otprilike 55 kuna po satu, a specijalisti s više od 20 godina staža 70 kuna po satu, građani mogu procijeniti je li to jako puno. Ministar je prije dva tjedna rekao da hrvatski liječnici imaju veće plaće od slovenskih, ali ne vidimo priljev slovenskih liječnika.
Šutjeli smo tri godine u pandemiji i radili bez ikakvih pregovora. Prošlog ljeta smo pokrenuli dijalog, razgovarali s ministrom, no na kraju nisu ispoštovana dva roka za povećanje plaća. Imali smo strpljenja, ispoštovali ponuđene rokove. No, ako druga strana ne prihvaća dogovorene obveze, onda ste prisiljeni na mirni prosvjed”, kazao je te objasnio koliko mu traje smjena na poslu.


“Danas sam došao na posao u 7:30, a otići ću doma, nadam se sutra do 8:30″, rekao je Luetić.