Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NJEMAČKI KANCELAR

Scholz Ukrajini zajamčio daljnju vojnu pomoć

Autor: Hina

16.03.2023. 15:21
Scholz Ukrajini zajamčio daljnju vojnu pomoć

Foto: ReutersNjemački kancelar Olaf Scholz rekao je, obraćajući se Bundestagu u četvrtak, da je Ukrajini zajamčio daljnju vojnu pomoć, kako Njemačke tako i europskih zemalja.


“Njemačka će zajedno s europskim partnerima skrbiti za to da Ukrajina i dalje bude opskrbljivana oružjem i opremom kako bi ustrajala u obrani”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) tijekom podnošenja izvješća o radu koalicijske vlade Bundestagu, uoči sastanka na vrhu Vijeća Europske unije sljedećeg tjedna u Bruxellesu.


On je rekao kako je sada vrlo važno da se Ukrajina što je brže moguće opskrbi streljivom.
“Na sastanku Vijeća Europske unije sljedećeg tjedna ćemo s europskim partnerima donijeti mjere kako bi postigli bolju i prije svega kontinuiranu opskrbu”, rekao je Scholz napominjući kako Njemačka već sada pruža značajnu vojnu pomoć Ukrajini koja se brani od ruskog napada.


Scholz je građane Njemačke pozvao da sa samopouzdanjem gledaju u budućnost usprkos drastičnim promjenama koje su nastale nakon napada Rusije na Ukrajinu.


“Istina je da se samouvjerenost i optimizam ne daju naložiti dekretom nego su oni plod ostvarenih napora”, rekao je Scholz i ukazao na činjenicu da je Njemačka u međuvremenu, u roku od samo osam mjeseci, postala neovisna od ruskog plina i nafte.


“Nije došlo ni do gospodarskog pada niti su industrijska postrojenja bila isključivana, kako su neki predviđali”, rekao je Scholz.


“To pokazuje da smo, kada je to potrebno, u stanju vrlo brzo provesti transformaciju”, zaključio je kancelar Scholz.


Scholz je gradovima i općinama također obećao pomoć u zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine. Parlamentarna oporba je socijaldemokratsko-zeleno-liberalnoj vladi Olafa Scholza zamjerila propuste u dosadašnjem radu i reakciji na rat u Ukrajini.


“Samopouzdanje nastaje kada građani imaju osjećaj da ih vodi vlada koja ima orijentaciju, donosi odluke a koja nije samo jaka na riječima”, rekao je predsjednik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz reagirajući na Scholzov govor.