Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

VIKTOR BOUT

SAD s Rusijom razmijenile zloglasnog “trgovca smrti” za uhićenu košarkašku zvijezdu

Autor: Hina

08.12.2022. 15:31
SAD s Rusijom razmijenile zloglasnog “trgovca smrti” za uhićenu košarkašku zvijezdu

Foto: ReutersSAD i Rusija razmijenile su zatvorenu američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner za zloglasnog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji je u američkom zatvoru proveo 12 godina.


Zamjenu je odobrio predsjednik Joe Biden posljednjih dana, rekli su izvori za CBS.


Košarkaška zvijezda uhićena u Moskvi


Griner je uhićena u moskovskoj zračnoj luci u veljači zbog navodnog posjedovanja ulja kanabisa, a prošlog mjeseca poslana je u kaznenu koloniju.

Ovog ljeta Bidenova administracija predložila je razmjenu zatvorenika, svjesna da je Moskva dugo tražila Boutovo oslobađanje.


Viktor Bout prodavao je oružje gospodarima rata i odmetničkim vladama, postavši jedan od najtraženijih ljudi na svijetu.


Inspirirao film s Nicolasom Cageom


Prozvan “trgovcem smrti” zbog trgovine oružjem u godinama nakon pada Sovjetskog Saveza, njegovi podvizi nadahnuli su holivudski film “Gospodar rata” s Nicolasom Cageom iz 2005. godine, koji se djelomično temeljio na njegovom životu.Njegovu tajnovitu karijeru završila je američka akcija 2008. godine, kada je uhićen u hotelu u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku, na što je s bijesom reagirala ruska vlada.


Izručen je SAD-u dvije godine kasnije, a posljednjih 12 godina proveo je čameći u američkom zatvoru zbog urote za potporu teroristima i ubijanje Amerikanaca.