Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

američka ministrica trgovine

SAD ne nastoji raskinuti gospodarske veze s Kinom

Autor: Hina

01.12.2022. 14:35
SAD ne nastoji raskinuti gospodarske veze s Kinom

Foto: ReutersSAD mora uložiti više napora kako bi bio uspješniji u natjecanju s Kinom, izjavila je američka ministrica trgovine Gina Raimondo, istaknuvši ujedno da Washington ne nastoji raskinuti veze između dva najveća svjetska gospodarstva.


Američka su prednost u natjecanju s Kinom jaka sveučilišta, milijarde dolara državnog financiranja za proizvodnju poluvodiča i istraživanja i jaki saveznici diljem svijeta, naglasila je Raimondo.


“Unatoč svim tim prednostima – a ima ih mnogo – učinkovito natjecanje s Kinom neće biti lako, zahtijevat će naporan rad, svih, ne samo vlade,” rekla je Raimondo u srijedu na govoru na MIT-u.
Skicirala je novu strategiju uspješnije konkurencije.


“Namjeravamo osnažiti naš sustav kontrole izvoza, poboljšati mehanizme provjere ulaganja, ojačati otpornost našeg opskrbnog lanca i razviti inovativna rješenja u odgovoru na kinesku ekonomsku prisilu i kršenje ljudskih prava”, rekla je Raimondo.


Američka strategija kontrole izvoza predugo je “bila prilično reaktivna” i fokusirana na pokušaje da se Kini onemogući proširivanje tehnoloških sposobnosti, nakon što je osigurala pristup američkom intelektualnom vlasništvu, ustvrdila je američka ministrica trgovine.


U listopadu ministarstvo trgovine objavilo je niz mjera kontrole izvoza, strogo ograničivši kineski pristup američkoj tehnologiji za proizvodnju čipova i uvelike pojačavši nastojanja da zakoči tehnološki i vojni napredak Pekinga.


SAD sa saveznicima radi na ograničenjima izvoza alata za proizvodnju poluvodiča i nada se da će “poduzeti korake slične našima”, rekla je Raimondo u utorak novinarima.


Nizozemska ministrica trgovine Liesje Schreinemacher izjavila je prošli tjedan da razgovaraju s američkom vladom o novim ograničenjima izvoza opreme za proizvodnju poluvodiča u Kinu.


Pod pritiskom SAD-a, nizozemska vlada od 2018. ne dopušta ASML Holding NV-u, najvećoj domaćoj kompaniji, izvoz strojeva za proizvodnju poluvodiča u Kinu, budući da imaju oznaku “dvojne namjene”, što znači da mogu biti iskorišteni i u vojne svrhe.


Nova ograničenja izvoza opreme za proizvodnju čipova nadilaze okvir međunarodne definicije opreme dvojne namjene, napominje Reuters.


ASML proizvodi strojeve u Europi, s malo američkih dijelova, ali američka ministrica trgovine izjavila je početkom studenoga da očekuje da savezničke zemlje, uključujući Nizozemsku, slijede politiku SAD-a.


U govoru u srijedu Raimondo je poručila da “kada je u pitanju najsuvremenija tehnologija koje se Kina želi dočepati kako bi je upotrijebila u vojne svrhe… Nećemo to dopustiti”.


Kina se odlučno protivi američkim kontrolama izvoza poluvodičkih čipova, tvrdeći da štete njezinim tvrtkama, ali i komercijalnim interesima američkih izvoznika, napominje Reuters.


Raimondo je u govoru na MIT-u ipak naglasila da SAD “ne nastoji u bilo kom obliku raskinuti veze između našeg gospodarstva i onog Kine”.


“Moramo nastaviti poslovati s Kinom”, poručila je Raimondo, dodavši da “trgovina s Kinom podupire radna mjesta u Americi”.


Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije u srijedu željelo komentirati njezine izjave.