Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Američki državni tajnik

SAD će se usprotiviti izgradnji židovskih naselja na Zapadnoj obali

Autor: Hina

04.12.2022. 19:27
SAD će se usprotiviti izgradnji židovskih naselja na Zapadnoj obali

Foto: ReutersAmerički državni tajnik Antony Blinken upozorio je u nedjelju da će se Sjedinjene Države usprotiviti izgradnji novih židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, u trenutku dok se Benjamin Netanyahu sprema ponovno preuzeti vlast zahvaljujući koaliranju s krajnjom desnicom.


“I ubuduće ćemo se jasno usprotiviti svakom djelovanju koje može ugroziti rješenje s dvjema državama, napose širenju kolonija, mjerama za aneksiju Zapadne obale, promjeni povijesnog statusa quo svetih mjesta, uništavanju, izgonu i poticanju nasilja”, istaknuo je američki državni tajnik u obraćanju liberalnoj proizraelskoj američkoj skupini J Street.


Desni blok i njegovi saveznici ultraortodoksne i stranke krajnje desnice osvojili su najveći broj glasova na izraelskim parlamentarnim izborima 1. studenoga, sa 64 od 120 mjesta u parlamentu, omogućivši Netanyahuu da počne pregovore o formiranju vlade.
Tijekom tog procesa u četvrtak je potpisao koalicijski ugovor s jednom od triju stranaka krajnje desnice i tako dobio glavno mjesto u razvoju kolonizacije na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koji je Izrael okupirao 1967.


Više od 475.000 Izraelaca živi trenutno u židovskim naseljima na Zapadnoj obali, nezakonitim po međunarodnom pravu, što je četverostruko više nego u vrijeme potpisivanja ugovora u Oslu u 1990-im koji nije donio trajan mir između Izraelaca i Palestinaca.