ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

RAT U UKRAJINI

Ruska mornarička brigada trpi velike gubitke

Autor: Hina

07.11.2022. 16:00
Ruska mornarička brigada trpi velike gubitke

Foto: ReutersRusiju zabrinjava pitanje gubitaka koje je pretrpjela jedna brigada ruskoga mornaričkog pješaštva nakon što je guverner okruga Primorski Kraj na Dalekom istoku u ponedjeljak u priopćenju opovrgao pritužbe što su ih navodno uputili vojnici, a odnose se na broj mrtvih u borbama.


Prema informacijama objavljenim na internetskoj stranici The Insider pripadnici 155. brigade mornaričkog pješaštva, u uobičajenim okolnostima stacionirani na Pacifiku, požalili su se u pismu guverneru Primorskoga Kraja da su u četiri dana u borbama oko Donecka izgubili 300 ljudi. Tim su brojem obuhvaćeni njihovi mrtvi, ranjeni i nestali suborci.


Guverner Oleg Kožemjako na Telegramu je u ponedjeljak objavio video snimku u kojoj osporava iznesene podatke. Istaknuo je da je “bilo velikih gubitaka, ali ni približno tako velikih” kako stoji u navodnom pismu.
Rekao je da su ga u to uvjerili zapovjednici s bojišnice te dodao da su vojni istražitelji zaduženi da temeljito istraže slučaj. Vojnici su u izvornome pismu očito tražili neovisnu istragu.


Pismo sadrži i pritužbe po kojima zapovjednici šalju vojnike u “nezamislive ofenzive” kojima se ne postiže puno. Žalili su se i da je jedna brigada izgubila oko pola svoje opreme.


Svoje su zapovjednike optužili za pokušaj prikrivanja gubitaka i za izostanak brige za dobrobit boraca. U pismu stoji kako zapovjednici “ljude nazivaju ‘mesom’”