Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

RAT U UKRAJINI

Rusi drugu noć zaredom raketiraju Kijev

Autor: Hina

29.05.2023. 09:18
Rusi drugu noć zaredom raketiraju Kijev

Foto: ReutersNekoliko eksplozija čulo se rano u ponedjeljak u Kijevu, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko, drugog dana ruskih zračnih napada na taj grad.


„Raketa je oborena kod Kijeva”, napisao je Kličko na aplikaciji Telegram.


„Zračna obrana djeluje”, dodao je.
Riječ je o drugoj noći zaredom da Rusija napada ukrajinsku prijestolnicu. S noći na nedjelju, kijevski Dan grada, Ukrajina je oborila 58 od 59 lansiranih dronova iranske proizvodnje, objavila je ukrajinska vojska, proglasivši ga jednim od najvećih napada dosad.


Bio je to i prvi smrtonosan napad u svibnju – poginuo je 41-godišnjak, a najmanje dvije osobe su ozlijeđene. Zelenskij kaže da će rusko vodstvo pasti nakon poraza u ratu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da će rusko vodstvo pasti nakon poraza Kremlja u ratu protiv Ukrajine.“Kijev i svi naši gradovi, cijela Ukrajina okončat će povijest moskovskog despotizma koji jako dugo zarobljava mnoge narode”, rekao je Zelenskij u svom svakodnevnom video obraćanju.


Ovom prilikom nije se obratio javnosti iz svog ureda kao obično, već na ulici ispred predsjedničkog ureda u Kijevu.


Ukrajinska protuzračna obrana uspjela je gotovo u potpunosti odbiti jedan od najvećih ruskih napada bespilotnim letjelicama od početka rata, rekao je Zelenskij, dodavši da je Moskva pokušala Kijevu pokvariti dan grada. Kijev je kroz svoju povijest preživio zločine, a preživjet će i ruske napade i neće dopustiti Rusima da ga osvoje, dodao je Zelenskij.


Oružje poput bespilotnih letjelica Šahed korištenih u napadu ne može spasiti ruske vladare, rekao je Zelenskij, dodajući da će Rusija izgubiti rat jer prezire život i kulturu.