Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

upozorenje franuskom predsjedniku

Rogozin poslao Macronu šrapnel kojim je ranjen

Autor: Hina

04.01.2023. 16:10
Rogozin poslao Macronu šrapnel kojim je ranjen

Foto: јлешковский ћит€Bivši ravnatelj ruske svemirske agencije Roskozmos Dmitrij Rogozin objavio je u srijedu da je predsjedniku Emmanuelu Macronu poslao komadić granate kojim je bio ranjen i ustvrdio da je ona ispaljena iz francuske haubice isporučene Ukrajini.


Danas voditelj skupine vojnih savjetnika koja pomaže separatističkim snagama u Ukrajini, Rogozin je bio ranjen u prosincu u ukrajinskom napadu na hotel u Donecku, regiji pod kontrolom proruskih snaga.


Napad pri kojem je bilo poginulih i ranjenih u Donecku dogodio se u vrijeme “radne sjednice” u restoranu hotela, ustvrdio je Rogozin. Ruska javna televizija Rosija 24 izvijestila je da je Rogozin ondje slavio svoj 56. rođendan s gostima i glazbenicima.
Rogozin je rekao da je nakon napada morao biti operiran jer mu se komadić granate zabio iznad desne lopatice. Gorljivi zagovornik ruske vojne invazije na Ukrajinu, Rogozin je pisao francuskom veleposlaniku u Moskvi Pierreu Levyju.


“U omotnici, uz pismo priložio sam komadić granate ispaljene iz francuske 155-milimetarske haubice Caesar”, ustvrdio je u pismu objavljenom na Telegramu.


“Probio mi je desno rame i zabio se u peti vratni kralješak i razlika od milimetra spasila me od smrti ili invalidnosti”, napisao je.


Veleposlanik Francuske u Moskvi nije želio zasad komentirati Rogozinove navode.  U napadu su ubijena dva prijatelja, objavio je Rogozin i poručio “Sve naše žrtve na vašoj su savjesti”.


“Molim vas da djelić koji su kirurzi izvadili iz moje kralježnice predate francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu” i kažete mu “da neće izbjeći odgovornost za ratne zločine”, poručuje Rogozin.