Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

pogledajte

Putin očajnički pokušao zaustaviti Wagner zračnim udarima, prošlo je katastrofalno

Autor: Hina

24.06.2023. 19:30
Putin očajnički pokušao zaustaviti Wagner zračnim udarima, prošlo je katastrofalno

Foto: TwitterEvgenij Prigožin, šef plaćeničke skupine Wagner, sinoć je pokrenuo otvorenu pobunu protiv ruske vlade. Njegove snage bez borbe su zauzele milijunski grad Rostov, ključno logističko središte za opskrbu ruske vojske u Ukrajini. Konvoji plaćenika Wagnera potom su se uputili prema Voronježu i dalje prema Moskvi. Prema zadnjim informacijama već su ušli u Moskovsku oblast i ako snage još uvijek odane Vladimiru Putinu nešto ne učine do noći bi mogli biti u Moskvi.


Wagnerovcima je dosad malo što stajalo na putu, glavnom autocestom već su prošli stotine kilometara prema Moskvi. Praktički cijela ruska vojska angažirana je u Ukrajini, a Wagner sad oko Rostova i Voronježa drži dvije glavne logističke točke za njihovu opskrbu. Preostao im je samo Krim.Snage odane Putinu zasad su bezuspješno pokušavale zaustaviti konvoje Wagnera barikadama sastavljenim od teških kamiona, no to se nije pokazalo previše uspješno. Dok ruske postrojbe puštaju Wagner da prolazi bez borbe jedini otpor na koji su zasad naišli njihovi konvoji na putu prema Moskvi bili su zračni udari.


No, i to se pokazalo bezuspješnim. Konvoji Wagnera zaštićeni su sustavima protuzračne obrane, od raznih ručnih sustava (MANPADS), pa do motoriziranih Pantsira i mehaniziranih sustava Strela-10.Prema onome što je do sada potvrđeno, ruske zračne snage u ovim su pokušajima napada na Wagner izgubile najmanje šest helikoptera i jedan važan zrakoplov, Il-22M, koji služi za komunikaciju, ali i kao svojevrsni “stožer u zraku”, odnosno komandno mjesto za koordinaciju zračnih napada.


Ruske zračne snage ne raspolažu velikim brojem takvih zrakoplova, a posebno bolni su i gubici dva helikoptera Mi-8 u verziji posebno opremljenoj za elektronsko ratovanje.Rusi su naručili tek 18 takvih helikoptera, a danas im je Wagner oborio dva. Ranije, u svibnju, također su ostali bez dva ova posebna helikoptera za elektronsko ratovanje u zasjedi kod Brjanska, kad je, najvjerojatnije, ukrajinska baterija Patriota u samo nekoliko minuta srušila dva helikoptera i dva borbena aviona Suhoj.


Rusi su danas protiv Wagnera izgubili i najmanje jedan jurišni helikopter KA-52, koji su im se, uz kamikaze dronove Lancet, pokazali jedinim efektivnim oružjem u borbi protiv ukrajinske ofenzive proteklih tjedana.Na jednoj od snimci vidi se i kako je jedan KA-52 za dlaku izbjegao raketu iz Wagnerovog protuzračnog sustava Strela-10. Posadu su spasile protumjere koje su ispalili pa su raketu poslali u prazno, no prošla je tik do helikoptera.


Ukrajinci su, pak, zadnji dana redovito objavljivali da su srušili jedan ili dva ova jurišna helikoptera. Vizualne potvrde za to nema, no znatno su se smanjile i snimke koje su Rusi objavljivali o aktivnostima KA-52. Nastave li gubiti helikoptere i zrakoplove ovim tempom ruske zračne snage mogle bi izaći potpuno osakaćene iz drugog ruskog građanskog rata kojem upravo svjedočimo.