Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

BRAZILSKI PREDSJEDNIK

Prva Lulina pobjeda u Senatu - prihvaćen ustavni amandman o minimalnoj plaći

Autor: Hina

08.12.2022. 18:32
Prva Lulina pobjeda u Senatu - prihvaćen ustavni amandman o minimalnoj plaći

Foto: ReutersNovoizabrani brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva odnio je prvu pobjedu u parlamentu pošto je u srijedu kasno navečer u Senatu prihvaćen ustavni amandman koji odobrava izvanredne troškove za isplatu minimalne plaće.


Tekst je odobrila velika većina, 64 od 81 senatora, u dvama glasanjima u gornjem domu, a bilo je potrebno tek 49 (tri petine) glasova. Amandman omogućuje budućoj Lulinoj vladi da u iduće dvije godine potroši dodatnih 26 milijarda dolara za financiranje socijalnih programa.


Da bi stupio na snagu, amandman još mora dobiti glas najmanje 309 od 513 zastupnika koji će o njemu raspravljati od idućeg tjedna.
Odobravanjem ovih izvanrednih troškova želi se nastaviti isplata pomoći najsiromašnijim obiteljima u iznosu od 110 eura, koju su već primali od kolovoza, u vrijeme vlade desničarskog predsjednika na odlasku Jaira Bolsonara.


Lula, koji dužnost preuzima 1. siječnja, obvezao se da će obitelj za svako dijete predškolske dobi dobivati 30 eura na mjesec.


Amandman će, ako ga donji dom odobri u ovom obliku, ujedno omogućiti izdvajanje sredstava za sufinanciranje lijekova i za povećanje minimalne plaće.


“Ovo je ugovor brazilskog društva za suzbijanje gladi”, rekao je senator Marcelo Castro, suautor teksta, tijekom rasprave u gornjem domu.


Više od 33 milijuna Brazilaca trpi glad, a kupovna moć najsiromašnijih znatno je oslabljena zbog krize covida-19 i inflacije.